Foto: Thinkstock

Har du spist stabburpølse, ja da har du sannsynligvis spist hest.

Hestekjøtt er i vinden for tiden, men ikke fordi vi har begynt å spise mer hest. Problemet er at hestekjøtt kan ha blitt brukt i lasagne solgt i England uten at dette var deklarert – ei heller intensjonen. Dette kan være uheldig fordi hestekjøtt som ikke er beregnet til menneskemat kan inneholde uheldige medisiner.

I følge Mattilsynet må hest som sendes til slakt ha gyldig hestepass og et helsekort der all medisinering er påført.

- Dersom det er tvil om denne dokumentasjonen blir hesten ikke godtatt som folkemat, sier forteller Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Sannsynligvis har du spist hest, men kun som en del av stabburpølse eller annen spekepølse. Da står det merket i ingredienslisten som en del av varedeklarasjonen at hest er en del av kjøttråvarene i produktet.

Men, er kjøtt fra hest egentlig sunt?

Historisk kjøtt

Hestebiff er sjelden kost til middag i dag, men å spise hest er en svært gammel tradisjon. Grekere, romere, kinesere, persere, selv nordmenn, spiste mye hestekjøtt. Men på 700-tallet ble det forbudt å spise hest, som en del av innføringen av kristendommen. Dette forbudet ble senere opphevet og forbruket gikk noe opp igjen.

I dag produseres hestekjøtt i mange land, selv om produksjonen er marginal sammenlignet med storfe og annet matkjøtt. Selv i Norge produserer vi hestekjøtt. Tall fra 1988 viser at forbruket i Norge var på 1.000 tonn, mens i Italia ble det spist hele 68.000 tonn. For to uker siden kunne vi lese på NRK at det slaktes flere friske hester enn før. I fjor ble det slaktet 1300 dyr i Norge.

Hesten er faktisk en god ”kjøttprodusent”. Mye muskelmasse og lite fett. Kjøttet trenger kort mørningstid, men har også kort holdbarhetstid og må oppbevares kjølig.

Magert og proteinrikt

I gjennomsnitt kommer 80 prosent av energien i hestekjøtt fra protein. Hundre gram kjøtt inneholder 23 gram protein, men bare 2 gram fett. Proteinet i hestekjøtt har svært god kvalitet. Studier på aminosyresammensetningen viser en høy prosentandel av de essensielle aminosyrene lysin, leucin og isoleucin.

I tillegg inneholder hestekjøtt litt karbohydrater (1 g glykogen pr. 100 gram) som gir kjøttet litt sødme. Muskulaturens innhold av myoglobin og jern gir kjøttet en kraftig rødfarge.

Hestekjøtt inneholder svært lite salt, men er derimot en god kilde til jern.

Haugpølse. Foto: Lise von Krogh
Bildetekst: Helt vanlig å finne hest som en av ingrediensene i spekepølser. I følge merkekravene skal det stå hvilke dyr som kjøttet er fra. Foto: Lise von Krogh.

Heller hestebiff enn hestepølse

I bunn og grunn er kjøtt fra hest sunt. Særlig om du spiser rent kjøtt. Som en del av spekepølser, synker sunnhetsverdien, blant annet på grunn av tilsatt salt og natriumnitritt.

Og for ordensskyld, selv om Findus Lasagne Bolognese har blitt trukket fra markedet, sier produsenten at "... at det ikke foreligger fakta som tilsier at Findus Lasagne i Norge har annet innhold enn deklarert, trekker Findus Norge tilbake sin lasagne fra butikk og grossist for å være føre var".

Kilde: Rossier E. Horse meat. I Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition). Elsevier Science 2003.