Foto: Thinkstock

En diett med lite karbohydrater og mye fett, førte til betraktelig økning i kolesterolet. Det viser forskning fra Atlantis Medisinske Høgskole.

Idrettsfysiolog Ditta Valsdottir har i 12 år arbeidet på Atlantis Medisinske Høgskole, og er for tiden doktorgradsstipendiat. Valsdottir har gjort en pre-post-studie av 17, unge, friske og slanke jenter (i hovedsak ernæringsstudenter fra Atlantis Medisinske Høgskole) som ble fulgt i to uker med vanlig kost og tre uker med den såkalte LCHF-dietten (Low carb – high fat).

Unngå mettet fett

Dagbladet hadde 6. mars en artikkel om forskningen til Ditta Valsdottir, men artikkelen er ikke tilgjengelig på nett.

Studien er fortsatt under arbeid, og resultatene er derfor foreløpige, men noe kan forskeren røpe. På bare tre uker på LCHF-dietten økte jentenes kolestrolnivåer betraktelig. Totalkolesterolet økte med 26 prosent, og LDL-kolesterolet økte med 40 prosent. Høyt nivå av kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Moderat lavkarbo er i seg selv er ikke alarmerende, men noe man bør tenke på hvis man følger en lavkarbodiett, er at man ikke propper seg full av mettet fett, sier Ditta Valsdottir.

Forbigående vekttap

Ditta Valsdottir-250x175

Jentene i doktorgradsstudien førte nøyaktig oversikt over hva de spiste, og de måtte spise samme antallet kalorier hver dag. Av det de spiste daglig, skulle maks 20 gram være karbohydrater, og for disse jentene tilsvarte dette rundt 4% hver dag.

Til Dagbladet sier Valsdottir at jentene gikk ned i vekt, men at de gikk opp igjen da de begynte med normalt kosthold.

- Det gjennomsnittlige vekttapet var to kilo på de tre ukene de gikk på dietten. Det vi likevel så var at bare en uke på normal diett gikk de i gjennomsnitt opp igjen 56 prosent av dette vekttapet. Noe av forklaringen kan være at når du kutter ut karbohydrater i kosten så vil glykogenlagrene i muskler og leveren tømmes. Vi har rundt 500 gram glykogen lagret i kroppen, og hvert gram forbinder rundt tre gram vann. Når du tilfører kroppen karbohydrater igjen vil glykogenlagrene fylles og væsken kommer tilbake og vekten går opp igjen, forklarer Valsdottir (bilde) i Dagbladet-artikkelen.

Følgelig vil det bli svært vanskelig å bevare vekttapet når du går tilbake til å spise mer karbohydrater.

–Vanligvis når vi trener forbedres insulininsensitiviteten akutt. Treningseffekten er at glukose tas lettere opp fra blodet og transporteres inn i musklene. Du kan faktisk se forbedring i insulinsensensitivitet på en enkelt treningsøkt. Men det er godt kjent fra tidligere forskning at denne effekten uteblir etter en periode på LCHF-diett, og dette er noe vi ønsker å se nærmere på i kommende studier, sier Valsdottir.