Foto: Flickr.com/Lisahumes

Da trenger du vitamin D-tilskudd.

En ny britisk studie viser at mennesker med lys hud som har lett for å bli solbrent, må ta kosttilskudd for å dekke sitt behov for vitamin D.

Dette rådet har lenge vært gitt til eldre, små barn, mennesker som dekker seg til eller er mye innendørs, og de som har mørk hud. Nå viser det seg at de som har ømfintlig hud også bør følge samme råd.

Den britiske studien viste at 730 av de 1200 personene som ble fulgt opp, hadde for lavt nivå av vitamin D i kroppen. Mange av disse hadde blek hud.

Ikke sol deg uten solkrem

Vitamin D dannes i huden under påvirkning av sollys. Har du lys hud og rødlig hår, blir du lettere solbrent. Dette fører til hyppigere bruk av solkrem eller tiltak som forhindrer solbrentheten. Det gir igjen redusert mulighet til vitamin D-produksjon i huden. Løsningen er ikke å sole seg uten solkrem, fordi du da vil øke risikoen for hudkreft, i følge forskerne fra Universitetet i Leeds.

Genene påvirker vitamin D-status

I teorien skal det være nok å sole ansikt og hender i 5-15 minutter to til tre ganger i uken på sommeren for å dekke behovet for vitamin D. Men dette stemmer nødvendigvis ikke med virkeligheten.

I studien fant forskerne ut at ikke alle klarer å produsere nok vitamin D til tross for at de blir eksponert for sol. årsaken til dette kan sitte i genene. Ulike genvariasjoner kan påvirke evne til å transportere vitamin D til de ulike celler i kroppen

Har du den spesielle kombinasjonen, som lettest kan sammenlignes med blå øyne, så nytter det ikke å sole seg mer. Selv 6 timer med sol i løpet av hver helge i sommerhalvåret er ikke nok. Kroppen lager ikke nok vitamin D uansett. Da blir det nødvendig med kosttilskudd.

Viktig med god vitamin D-status

I tillegg til å være viktig for kalsiumopptaket i tarmen, noe som bidrar til et sterkt skjelett, er en god vitamin D-status med på å forebygge flere former for kreft. Undersøkelser viser dessuten at vitamin D kan påvirke utviklingen av multiple sklerose og diabetes.

Vitamin D-status kan måles i blodet. I Norge setter vi 50 nmol/l grense på hva som er tilfredsstillende vitamin D-status. Nivået påvirkes altså av hvor mye sol du får på kroppen, gener og inntak samt alder. Ved økende alder reduseres produksjonen av vitamin D i huden.

Om vinteren trenger vi alle vitamin D fra mat eller kosttilskudd

Vitamin D lages i kroppen når solstrålene treffer huden i sommerhalvåret. I vinterhalvåret står solen for lavt på himmelen til at kroppen klarer å sette i gang vitamin D-produksjonen.

Fra september til april trenger vi alle å få i oss vitamin D gjennom kosten. Tran og fet fisk er en særlig god kilde til vitamin D.

Kostråd for blek hud

For å sørge for å få dekket behovet for vitamin D bør du spise mat som er rik på vitamin D eller ta kosttilskudd. Kilder til vitamin D:

  • Fet fisk og pålegg av fet fisk
  • Tran
  • Margarin og smør
  • Egg
  • Vitamin D-beriket melk og ost
Kilder:
  • Davies JR, Chang Y-M, Snowden H, Chan M, Leake S, Karpavicius B, Haynes S, Kukalizch K, Randerson-Moor J, Elliott F, Barth J, Kanetsky PA, Harland M, Bishop DT, Barrett JH, Newton-Bishop JA. The determinants of serum vitamin D levels in participants in a melanoma case