Du må ikke spise frokost, men det kan være lurt.

Er du en av dem som våkner skrubbsulten om morgen og gleder deg til frokost, eller hopper du gjerne over frokost, og kanskje lunsj også?

Vi er alle forskjellige, også når det gjelder frokostvaner. For mange er frokost dagens viktigste måltid, mens andre syns frokost er oppskrytt og mener at de holder seg minst like slanke, friske og våkne uten.

Også fagfolk er uenige når det kommer til helseeffekten av frokost. Det er nemlig ikke endelig bevist at frokost øker forbrenningen og gjør det lettere å holde vekten. Så hvis du er en av dem som hopper over frokost og likevel er slank og opplagt, så fortsett gjerne med dette hvis du ellers lever sunt.

Lurer du deg selv?

Hvis du derimot er en av mange som ikke skjønner at du veier noen kilo for mye til tross for at du ”sparer” kalorier fordi du ikke spiser frokost, så kan det kanskje være på tide å endre vaner. Undersøkelser viser nemlig at mange av de som hopper over frokost, kompenserer ved å spise mye og usunt senere på dagen. Forskning viser at en stor andel av de som er overvektige, dropper frokostmåltidet.

Bedre resultater

Der ser også ut til at en manglende frokost kan gå utover både konsentrasjon, humør og læringsevne. Undersøkelser blant skoleelever viser at de som ikke spiser frokost presterer dårligere på skolen. Mye tyder også på at barn og unge som dropper frokost har lettere for å legge på seg. Dette er funn som høyst sannsynlig gjelder voksne også. Skal du på et viktig møte, holde foredrag, eller prestere litt ekstra, bør du altså ikke hoppe over frokosten!

Fiber til frokost

Det er ikke bare om du spiser frokost, men også hva du spiser til frokost som har noe å si for prestasjon, vekt og helse. Det er nemlig vist, at de som får i seg en fiberrik frokost holder seg mettere og spiser mindre til neste måltid. Undersøkelser viser dessuten at en fiberrik frokost kan ha en positiv innvirking på blodsukkeret hele resten av dagen. Spiser du fiber til frokost, vil blodsukkeret holde seg jevnere enn hvis du ikke gjør det. Et stabilt blodsukker vil gi mer overskudd, bedre konsentrasjon, mindre søtsug, og mindre risiko for overspising og vektoppgang.

Sunne alternativer

Det er altså mye som tyder på at det kan være lurt å spise frokost. For deg som ikke er særlig sulten om morgen, kan det være greit å vite at du ikke trenger å spise et stort frokostmåltid for å få den gode effekten. Det viktigste er at du er bevisst på at du får i deg fiber, og litt protein. Fiber har en positiv innvirkning på blodsukkeret, mens proteinet metter godt. Eksempler på sunne frokoster som inneholder både fiber og protein er:

  1. Frokostblanding (med mye fiber og lite sukker slik som 4-korn) med melk
  2. Grovt brød eller grove knekkebrød med egg, fiske- eller kjøttpålegg + et glass melk
  3. Et par grove knekkebrød med pålegg + en yoghurt
  4. Omelett