-Ok, du skal få to!

Det er egentlig umulig å bare gi ett kostråd, men ved å følge de to tipsene nedenfor, blir det faktisk et stort helseløft for de fleste.

Det første rådet er: Spis flest mulig matvarer i løpet av en uke!

Det samme kan selvfølgelig også sies om en måned og et år, så får du med alle sesongvariasjonene. Men et greit råd til hverdags, er å ha så mange ulike matvarer du klarer på menyen i løpet av en uke.

Det vil si at du ikke bare spiser gulrot og brokkoli til middag, men får med alle slags farger og alle slags vekster. Varier mellom kokte grønnsaker, salater, wokede grønnsaker, eller gratinerte grønnsaker. Ikke spis bare epler, men hele sortimentet av frukt og bær.

Det unike med frukt og grønt, er at hver sort og hver farge har sin helt spesielle effekt på kropp og helse. I hver frukt, bær eller grønnsak, er det et enormt antall stoffer som jobber sammen og som har en positiv effekt på helsen. Dette er grunnen til at det å ta kosttilskudd aldri vil komme opp mot det å få i seg nok frukt og grønt.

Varier også mellom andre typer mat. Spis gjerne flere typer nøtter hver dag, men en neve eller to om dagen holder. Bruk mange slags fiskesorter og typer kjøtt. Drikk melk til frokost noen dager, og spis yoghurt andre dager. Ha flere pålegg tilgjengelig, bak brød med mange kornsorter, og bruk gjerne supper, salater og omeletter istedenfor brødmat av og til.

Det andre rådet er: Lag maten din selv!

Prøv å la litt flere av måltidene dine bestå av hjemmelaget mat, som har reist kort og blitt lagret kort tid. Ved å lage maten selv, har du kontroll på hva slags råvarer du benytter. Automatisk blir fettkvaliteten ofte bedre enn industriens valg, og du vet også hva slags søtstoffer du får i deg.

Når du lager maten fra bunnen av, har du ikke bare kontroll på hva du spiser, men du har også en unik mulighet til å fylle på med sunne matvarer og næringsstoffer. Et eksempel på sunn hjemmelaget mat er tomatsuppe. Den ferdige varianten er verken farlig eller direkte usunn, men lager du en suppe fra bunnen av kan du ha i massevis av sunne ingredienser som tomater, løk og hvitløk (stappfulle av antioksidanter), rapsolje (sunt fett) og basilikum (antioksidanter) i mye større mengder enn det du får i en posesuppe. I tillegg kan du styre unna store mengder salt.

Det trengs altså ikke et ukelangt kurs i ernæring for å bli et sunnere menneske. Du trenger ikke kunne alt om omega 3/6/9, transfett, aminosyrer og glykemisk indeks. Ved å spise naturlig, variert mat som er hjemmelaget, har du tatt et kvantesprang mot bedre helse!