Foto: Thinkstock

Dropp frokost hvis du ikke orker.

Middelhavskostholdet har lenge blitt rost opp i skyene, og grekerne har gang på gang gått av med sunnhetsseieren. Vi forteller deg hvordan du kan legge opp dagene dine på ekte gresk vis.

For å overvinne typiske vestlige risikofaktorer som overvekt, høyt blodtrykk og usunne kolesterolverdier, er det lurt å tenke på hva man spiser. Grekerne spiser mye frukt og grønnsaker, belgfrukter (gjerne erter og bønner) og grove konrprodukter, og det brukes mye olivenolje i og til de fleste retter.

Dette kostholdet er ifølge forskningen dokumentert som det klart sunneste kostholdet i Europa, både for kropp og sjel, og forebygger sykdommer som diabetes, hjerteinfarkt, depresjon og slag.
Trenger du flere argumenter? Her kommer en sniktitt inn i grekernes hemmelighet.

Morgenstund har kaffe i munn

Hvis du aldri har blitt vant til den norske frokosttradisjonen, så kommer du til å like dette: dropp den! Grekerne er ikke kjent for å være spesielt glade i frokost, først og fremst fordi de ofte spiser lange, seine middager, så når morgenen kommer er de rett og slett ikke sultne enda.

Én ting de ikke kan holde seg unna derimot, er kaffe. Lag deg derfor en tradisjonell gresk, svart kaffe (se oppskrift her), for eksempel med en kjeks til, og la dagen ta deg med avgårde.

Ikke vær gnien på lunsjen

Ut med svett ost og spinkle brødskiver. Inn med gresk, tradisjonell grønnsakskompott! Dette er en energiboost uten sidestykke, med mye grønnsaker, poteter og deilig krydder, gjerne dill og oregano.

Den er relativt enkel å lage, og passer til de fleste dager, både i sol og i regn. Ikke alle grekere spiser idag grønnsakskompott til lunsj, men et solid måltid av grillet kjøtt, pasta eller bare en fullstappet sandwich er vanlig.

Middagen serveres ikke før etter ni på kvelden, så du trenger ikke å tenke på at du bør spare deg til middag.

Ta deg en bolle

Grekerne er ikke fremmed for hvete, og har sannsynligvis aldri hørt om lavkarbodietten. Det går mye i brød og pasta, gjerne med ost og tomater til, og ris er også en annen viktig grunningrediens i gresk mat.

Tenk på hvete og ris som en viktig del av et variert og næringsrikt kosthold.

Spis fisk!

Kanskje ikke overraskende, men allikevel viktig å nevne. Fisk er grekernes absolutt favoritt, i alle mulige former. Enten om fisken er grillet, kokt, stekt eller stuet så har den alltid selskap av ulike grønnsaker (gulrot, squash, aubergine osv) og gjerne Avgelemono som er en populær saus laget av sitron og egg.

Fisk er som vi alle vet bra for alt, og hvis du pøser på med en ordentlig dose olivenolje i tillegg så har du oppskriften på et sunt kosthold, og en skikkelig smakfull høst.

Om du ønsker å teste ut den greske livsstilen utenfor ditt eget kjøkken, så finner du flere gode tilbud på reiser til Hellas utover høsten.