Foto: Thinkstock

Alt fett er ikke helseskadelig. 

Helt siden 1950-tallet og oppstarten av den mye omtalte Seven-Countries Study (SCS) har middelhavskostholdet blitt holdt frem som den optimale kosten for god hjertehelse.

Dette er middelhavskost

Kostholdet fra landene rundt Middelhavet ligner mye på det norske myndigheter anbefaler i dag, nemlig et plantebasert kosthold med mye frukt, grønt, fullkorn, fisk og magert kjøtt samt begrenset mettet fett, fete meieriprodukter og sukker.

I Norge har vi nok likevel vært for fokuserte på å begrense fettinntaket slik at alt fett er blitt "farlig" og dette er kanskje ikke helt berettiget lenger?

Mer hjerte-karsykdom med fettredusert kost

Nylig ble det publisert en stor studie i The New England Journal og Medicine. Dette er en intervensjonsstudie der 7500 personer deltok i over fem år, og den er utført i Spania der kostholdet i utgangspunktet ligner på et tradisjonelt middelhavskosthold.

I denne studien fikk en gruppe utdelt extra virgin olivenolje tilsvarende en liter i uken, en annen fikk nøtter tilsvarende 30 gram per dag mens kontrollgruppen fikk råd om å følge et fettredusert kosthold. Tilfeller av hjerte- karsykdom ble så registrert fortløpende i alle gruppene.

Intervensjonsgruppene spiste i stor grad det de ble bedt om, og økte dermed sitt totale fettinntak. Kontrollgruppen hadde en tilsvarende reduksjon i totalt fettinntak. Inntaket av mettet fett derimot var likt hos alle gruppene når studien ble avsluttet etter fem år.

Annonse
https://bramat.no/produkter/grotmiks/
Annonse

Og her kommer det interessante, studien ble stoppet før tiden fordi man fant så mange flere tilfeller av hjertesykdom i kontrollgruppen at det ikke var forsvarlig og fortsette....

Gjør som grekerne!

Så hva betyr dette? Sannsynligvis at vi bør fortsette å vinkle kosten vår så godt det går mot Middelhavet. Dette gjør vi blant annet ved å:

  • Pøs på med grønnsaker, salater, frisk frukt, bær i alle varianter, og oliven.
  • Bli flinkere til å kose oss med ett glass rødvin og ikke ti
  • Spis de groveste kornproduktene
  • Spis mye fisk og lite kjøtt
  • Være rause med olivenolje og nøtter.

De to sistnevnte har trolig innholdsstoffer som er spesielt gunstige for hjerte- og karhelse og denne nye, noe den nye studien viser viktigheten av.

Kilder:
(1) Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J, Covas MI, Corella D, Aros F, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
(2) Kromhout D, Keys A, Aravanis C, Buzina R, Fidanza F, Giampaoli S, et al. Food consumption patterns in the 1960s in seven countries. Am J Clin Nutr 1989 May;49(5):889-94.