Foto: Tine Poppe, fra boka "Tren deg sprek , spis deg slank"

For å få en sunn og veltrent kropp, er det viktig å ha en god balanse mellom trening, kosthold, søvn og avslapning.

Dette er viktig å tenke på, ikke minst for deg som i altfor lang tid har satt deg selv på pause til fordel for alt som ”må” og ”bør” gjøres.

Fra sliten småbarnsmamma til veltrent overskuddsmenneske

Det er ingen hemmelighet at kroppen forandrer seg med alderen. Det skjer også store forandringer med oss når vi får barn. Ikke bare fysisk, men også mentalt!

Fra en tilværelse der du har tid og overskudd til å ta vare på din egen kropp og utseende, går mange inn i en nærmest selvutslettende fase av livet når de får barn. Alt av tid og overskudd går til barn, familie og jobb. Trening, søvn, avslapning og egentid blir det ofte for lite av. Resultatet er ikke bare en utrent kropp, men også lite overskudd, dårlig humør, og kanskje nedstemthet eller depresjon.

Kanskje har du ikke barn, eller barna har blitt så store at de ikke lenger er noen unnskyldning for at du ikke bruker nok tid på deg selv? Likevel sitter du kanskje fast i en tilværelse der du bruker for mye tid på andre ting enn deg selv.

HELDIGVIS går det an å gjøre noe med dette! Ikke bare kan du bremse kroppens naturlige aldring og få en bedre form og helse, men du kan også skape deg en kropp som du er glad i og få med massevis av overskudd og godt humør på kjøpet.

Her er 5 tips til deg som ønsker å ta litt tak i deg selv og din egen kropp og helse:

1. Vær litt mer egoistisk, bruk tid på deg selv!

Hvis du har en hverdag der du jobber mye, sier ja til altfor mange oppgaver, og stresser rundt mellom jobb, barnehage/skole og hjem, vil du nedprioritere helt essensielle behov som å sove, trene, og spise mat som er bra for deg. Skal du få den formen og overskuddet du ønsker, må du bruke mindre tid på andre, og mer tid til deg selv og din egen kropp.

Vær litt mindre supermamma, superkjæreste og superkvinne, og bruk heller lit mer tid på trening, søvn, sunnhet og velvære. Ikke bare vil du få mer overskudd og føle deg bedre, du vil også se bedre ut og sannsynligvis også få en langt bedre form og helse! Dette er ikke bare en bonus for deg selv, men også for alle de du har rundt deg!

2. Stress ned, særlig hvis du vil ned i vekt

Stress har på mange måter blitt den nye folkesykdommen. Litt stress er ikke farlig, det kan til og med være positivt fordi det kan få deg til å prestere bedre, skjerpe deg litt ekstra, og gi deg en ekstra kick i hverdagen. Det er først når det blir for mye stress at det kan gjøre deg sliten, nedstemt eller utbrent. Kroppen din befinner seg i en kronisk stressituasjon som kan føre til søvnløshet, nedsatt sexlyst, ekstra fett rundt magen, uro og konsentrasjonsproblemer. Selv om du både trener og spiser sunt, kan det være vanskelig å gå ned i vekt eller holde vekten stabil hvis du stresser for mye.

Når du stresser frigjøres det nemlig et hormon som heter kortisol, og dette hormonet gjør at du blir sulten. Da kan du fort spise mer enn du trenger. For mye kortisol fører også til at det dannes mindre testosteron, et hormon som blant annet gjør at man bygger muskler. Mindre muskelmasse betyr lavere forbrenning, noe som gjør at du legger på deg lettere.

3. Sov nok

Om natten, i dyp hvile, skiller kroppen ut et helt annet hormonspeil enn om dagen. Kroppen reparerer seg selv, bygger opp nye sterke celler, forbrenner fett, og lader alle kroppsdelene til ny innsats. Uten tilstrekkelig søvn vil kroppen ikke få den nødvendige ladningen, og dermed vil du stadig brytes ned uten påfølgende oppbygning. Forskning viser også at de som sover lite/dårlig, har større tendens til å velge usunn mat, og også større risiko for overvekt.

Til og med trening blir negativt ved for lite søvn. Trening er jo i seg selv nedbrytende, det er i hvileperioden etter trening at kroppen responderer med å bygge seg opp og bli sterkere og mer utholdende. Søvn er altså viktig for en sunn og velfungerende kropp!

4. Planlegg treningen

En treningsøkt som ikke er planlagt er mye enklere å droppe enn en som du har bestemt deg for å gjøre i god tid i forveien. Er du en type som har en tendens til å la alle andres behov og ønsker gå foran deg selv, kan det også være lurt å planlegge hvilke dager som er ”dine” treningsdager, slik at det ikke er et alternativ å droppe treningen. En planlagt treningsøkt er også ofte mer effektiv enn en økt der du ikke på forhånd har bestemt deg for hvordan du skal trene. Sett deg derfor gjerne ned en gang i uken og planlegg neste ukes aktiviteter.

5. Fokuser på mat du gjerne kan spise mer av

Altfor mange går rundt med mye dårlig samvittighet over alt de spiser for mye av, eller alt de ikke klarer å få til når det kommer til sunnhet og kosthold. Hvis du kjenner deg igjen i dette, har vi et viktig tips til deg: Ikke tenkt så mye på alt du ikke bør spise! Tenk heller på alt du gjerne kan spise mer av! Som grønnsaker, bær, frukt, belgvekster, fullkorn og fisk. Spiser du mer av alt som er bra for deg, får du ikke bare fylt opp av viktige næringsstoffer, men du kommer antakelig til å spise mindre av det som ikke er så bra for deg også.

Og så til slutt: Ønsker du enda litt mer inspirasjon og drahjelp til å komme deg i gang! Ta en tur innom Bramat sin medlemsklubb Sunn&Sprek der du får masse gratis påfyll i form av webtrening, treningsplaner, oppskrifter, tips og råd.