Foto: Dan Gold, Unsplash

Vi anbefales å spise 30 ulike planter hver uke. 

Visste du at det ikke bare er viktig å spise mye frukt og grønnsaker, men at du også bør få i deg så mange ulike sorter som mulig? Og her snakker vi ikke bare om frukt, bær og grønnsaker, men alle typer planter. Hver plantetype inneholder nemlig en helt unik sammensetning av plantestoffer og næringsstoffer. 

30 ulike sorter

Forskere tror at hvis vi virkelig skal gjøre noe godt for helsa vår, så bør vi spise minst 30 sorter planter i uka. Det kan høres mye ut, men her teller ikke bare frukt, bær og grønnsaker, men også nøtter, frø, belgvekster, korn, urter, krydder, ja til og med kaffe og kakaobønner. 

Det er flere grunner til at det er smart å spise mange forskjellige planter. Vi vet for eksempel at et kosthold som består av mange ulike planter kan redusere risikoen for livsstilssykdommer som hjerte-karsykdom, diabetes type 2 og kreft. 

Fremmer en gunstig tarmflora

Men en annen viktig grunn til å spise mange ulike planter, er at dette er gunstig for vår tarmflora, som igjen kan være bra for helsen. Både fiber og polyfenoler, som det er mye av i plantemat, er det vi kaller for prebiotika, som nærer de gode bakteriene i tarmen. 

Ulike planter inneholder forskjellige prebiotika, som igjen mater forskjellige tarmbakterier. Dette betyr at å spise et bredt spekter av planter sannsynligvis vil støtte mangfoldet i din tarmflora. Og en stor variasjon av bakterier i tarmen har vist seg å være bra for oss.  

Enklere enn du tror

Høres det vanskelig å spise 30 ulike plantesorter i uka? Det er egentlig ikke det. Lager du for eksempel en tomatsaus til middag, så kan denne fort bestå av 5-6 ulike planter (tomat, chili, basilikum, løk, hvitløk, oregano), kanskje spiser du tomatsausen sammen med pasta og en god salat. Salaten inneholder kanskje 5-6 ulike planter den også (salat, paprika, avokado, mais, agurk, kikerter). Da har du 10 planter bare i middagen. 

Kanskje spiser du grøt, eller kjøleskapsgrøt til frokost. Lager du denne på flere kornsorter, for eksempel havre, bygg og spelt, har litt chia, topper med litt valnøtter, mandler, hasselnøtter, gresskarfrø, blåbær og bringebær, så har du fått i deg 10 ulike planter bare til frokost. 

Kilder:

https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00031-18

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/why-eat-30-plant-foods-a-week