Mye bra å velge mellom, men enda bedre å bake selv.
Grovt brød er en viktig kilde til fiber og fullkorn. Spiser du en del brød er grovt brød også en fin kilde til jern. Jo grovere brødet er, desto bedre er det. Mange av oss får nemlig i oss langt mindre fiber enn anbefalt.
Det er også et poeng å velge brød som inneholder en høy andel fullkorn. Forskning viser nemlig at det er sammenheng mellom inntak av fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Derfor anbefaler Helsedirektoratet vårt å velge fullkornsprodukter, gjerne så grove som mulig, og få i oss minst 75 gram fullkorn per dag.
Derfor bør du spise fiber og fullkorn
Sjekk grovhetsprosenten
De fleste brød merkes i dag med Brødskalaen, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er skravert, desto grovere er brødet. Når ¾ av sirkelen er skravert, kan brødet kalles for grovt. Hvis hele sirkelen er skravert, klassifiseres brødet som ekstra grovt.
Men brødskalaen kan være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis ¾ av brødskalaen er skravert, så er brødet 75 % grovt. Men det stemmer nødvendigvis ikke. Det er nemlig slik at straks brødet har en grovhetsprosent over 50, for eksempel 51 %, har produsenten lov å skravere ¾ av brødskalaen. Hvis du ikke er klar over dette, og ikke sjekker grovhetsprosenten, kan du altså tro at du kjøper et brød med 75 % grovhetsgrad, men i virkeligheten ende opp med et brød som bare er 51 % grovt.
Skal du virkelig gå for de groveste brødene, bør du derfor ta en titt på grovhetsprosenten. Hvis du vil ha et ordentlig grovbrød bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.
Hjemmebakt eller industrifremstilt brød?
Veldig mange kjøper brød fremfor å bake selv. Men det er flere fordeler med å bake brød. Hjemmebakt brød er mye billigere enn brød kjøpt i butikk. Baker du brødet selv, kan du
dessuten begrense innholdet av salt, og unngå unødvendige tilsetningsstoffer.
Butikkbrød kan for eksempel inneholde tre ganger så mye salt som hjemmebakt brød, og noen brød kan også være tilsatt sukker. De fleste butikkbrød er dessuten tilsatt ekstra gluten.
Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag, utenom havre. Hvetemel inneholder mye gluten.
Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen, og gjør at gjærbakst hever seg. Når det skal bakes grovere brødtyper og bakervarer brukes det mindre eller ikke noe hvetemel, og derfor tilsetter produsentene ekstra gluten for at brødene skal heve bedre.
Slik finner du det groveste brødet
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grove brød med fullskravert brødskala som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og høy grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn andre typer brød som inneholder enda mindre fiber og fullkorn. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
TEXT SIDE 2
Testresultater
Havreproteinbrød

En av testens vinnere. Mye fiber, bra med umettet fett, grovhetsprosent på 100, og lite salt.
Energi: 1071 kJ (257 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.4 g
Umettet fett: 9.6 g
Karbohydrater: 11 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 11 g
Protein: 22 g
Salt: 0.68 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E322
Produsent/distributør: Goman/Coop
Fiber & Frø, brød med 30 % mindre karbohydrater

En av testens vinnere. Bra med fiber og umettet fett, lite sukker, og en grovhetsprosent på 100.
Energi: 1105 kJ (264 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.2 g
Umettet fett: 9.8 g
Karbohydrater: 20 g
Sukkerarter: 0.9 g
Kostfiber: 9.8 g
Protein: 16 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Goman/Coop
Funkygine fiberbrød

En av testens vinnere. Bra med fiber, høy grovhetsprosent, greit med salt, men litt mer sukker enn mange av de andre typene. .
Energi: 967 kJ (230 kcal)
Fett: 3.2 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 2.8 g
Karbohydrater: 32.9 g
Sukkerarter: 3.3 g
Kostfiber: 9.9 g
Protein: 12.1 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 94 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Grovt & Godt protein

En av testens vinnere. Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.
Energi: 861 kJ (205 kcal)
Fett: 4.4 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3.6 g
Karbohydrater: 16 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 8.7 g
Protein: 21 g
Salt: 0.86 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E262
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Amalies grovbrød

En av testens vinnere. Mye fiber, høy grovhetsprosent, litt mer sukker enn mange av de andre typene.
Energi: 957 kJ (229 kcal)
Fett: 4 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 3.6 g
Karbohydrater: 30 g
Sukkerarter: 3.6 g
Kostfiber: 11 g
Protein: 13 g
Salt: 0.8 g
Grovhet: 93 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop
Noras grovbrød

Bra med fiber, lite salt, og en grovhetsprosent på 100.
Energi: 991 kJ (237 kcal)
Fett: 3.5 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 3.1 g
Karbohydrater: 36.2 g
Sukkerarter: 1.7 g
Kostfiber: 8.6 g
Protein: 10.4 g
Salt: 0.6 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Meny
Våre groveste grovbrød

Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.
Energi: 1018 kJ (243 kcal)
Fett: 3.5 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 3 g
Karbohydrater: 36.1 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 8.5 g
Protein: 12.5 g
Salt: 0.79 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472 e, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Dansk rugbrød

Grovhetsprent på 100 og bra med fiber, men en del salt.
Energi: 996 kJ (237 kcal)
Fett: 5.4 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 4.4 g
Karbohydrater: 35 g
Sukkerarter: 2.7 g
Kostfiber: 8.9 g
Protein: 7.4 g
Salt: 1.2 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer:
Produsent/distributør: Meny
Smak* grovt speltbrød

Bra med fiber, høy grovhetsprosent, lite sukker og greit med salt.
Energi: 1191 kJ (285 kcal)
Fett: 5.4 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 9.4 g
Protein: 14 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 90 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop
Håndverk grov rustikk, surdeigsbrød

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 1016 kJ (241 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 2.4 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 2.7 g
Kostfiber: 8.3 g
Protein: 12 g
Salt: 0.77 g
Grovhet: 95 %
Tilsetningsstoffer: E270, E260, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Havregull, grovt brød med havre

Grovhetsprosent på 100, men ikke så mye fiber.
Energi: 962 kJ (230 kcal)
Fett: 4.2 g
Mettet fett: 0.9 g
Umettet fett: 3.3 g
Karbohydrater: 32 g
Sukkerarter: 1.1 g
Kostfiber: 5.7 g
Protein: 13 g
Salt: 0.7 g
Grovhet: 100 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E322, E300
Produsent/distributør: Goman/Coop
Våre groveste kornbrød

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 1101 kJ (263 kcal)
Fett: 6.4 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 5.7 g
Karbohydrater: 36 g
Sukkerarter: 2.2 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 11.4 g
Salt: 0.86 g
Grovhet: 83 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Våre groveste speltbrød

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 1154 kJ (276 kcal)
Fett: 6.7 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 5.9 g
Karbohydrater: 36.5 g
Sukkerarter: 1.2 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 13.2 g
Salt: 0.88 g
Grovhet: 84 %
Tilsetningsstoffer: E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Håndverk fullkornsbrød, surdeigsbrød

Ganske høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 1064 kJ (253 kcal)
Fett: 6 g
Mettet fett: 0.8 g
Umettet fett: 4.5 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 2.2 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 12 g
Salt: 0.96 g
Grovhet: 90 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Hverdagsgrovt

Greit innhold av fiber og høy grovhetsprosent.
Energi: 1015 kJ (242 kcal)
Fett: 3.4 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 2.9 g
Karbohydrater: 39.6 g
Sukkerarter: 1.4 g
Kostfiber: 7 g
Protein: 9.4 g
Salt: 0.9 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Våre groveste havrebrød, skåret

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1056 kJ (253 kcal)
Fett: 4.1 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 3.4 g
Karbohydrater: 39.1 g
Sukkerarter: 2.3 g
Kostfiber: 6.1 g
Protein: 11.1 g
Salt: 0.84 g
Grovhet: 87 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Grovbrød

Høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 988 kJ (234 kcal)
Fett: 2.1 g
Mettet fett: 0.4 g
Umettet fett: 0.9 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.5 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 10 g
Salt: 0.78 g
Grovhet: 85 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Superhelt Grovt & Godt grovbrød

Ganske høy grovhetsprosent og greit innhold av fiber.
Energi: 981 kJ (232 kcal)
Fett: 2.4 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 1.5 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.9 g
Kostfiber: 7.8 g
Protein: 8.8 g
Salt: 0.78 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Håndverk spirebrød

Ganske høy grovhetsprosent, bra med umettet fett. og greit innhold av fiber.
Energi: 1165 kJ (278 kcal)
Fett: 9.2 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 7.3 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 2.8 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 11 g
Salt: 0.98 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Våre groveste matpakkebrød, skåret

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1020 kJ (245 kcal)
Fett: 3.6 g
Mettet fett: 0.6 g
Umettet fett: 3 g
Karbohydrater: 39.7 g
Sukkerarter: 2.9 g
Kostfiber: 6.1 g
Protein: 9.8 g
Salt: 0.94 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E300
Produsent/distributør: Bakehuset/Kiwi
Jacobs speltbrød 100 %

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1071 kJ (256 kcal)
Fett: 10.3 g
Mettet fett: 1.4 g
Umettet fett: 8.9 g
Karbohydrater: 32.6 g
Sukkerarter: 1.1 g
Kostfiber: 6.2 g
Protein: 10.5 g
Salt: 1 g
Grovhet: 77 %
Tilsetningsstoffer: E471, E472e, E322, E450, E304, E221, E300, E330
Produsent/distributør: Meny
Håndverk ekstra grovt speltbrød, surdeigsbrød

Mye salt, lite fiber men høy grovhetsprosent.
Energi: 1163 kJ (277 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1.3 g
Umettet fett: 9.1 g
Karbohydrater: 31 g
Sukkerarter: 2.6 g
Kostfiber: 5.2 g
Protein: 11 g
Salt: 1.4 g
Grovhet: 81 %
Tilsetningsstoffer: E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Rugkjernebrød

Greit innhold av fiber, og ganske høy grovhetsprosent.
Energi: 919 kJ (220 kcal)
Fett: 4.7 g
Mettet fett: 0.5 g
Umettet fett: 4.2 g
Karbohydrater: 34 g
Sukkerarter: 1.3 g
Kostfiber: 7.5 g
Protein: 6.8 g
Salt: 1.1 g
Grovhet: 76 %
Tilsetningsstoffer:
Produsent/distributør: Goman/Coop
Grovt & Godt havre

Ganske høy grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1020 kJ (242 kcal)
Fett: 3.3 g
Mettet fett: 0.7 g
Umettet fett: 2 g
Karbohydrater: 40 g
Sukkerarter: 1.3 g
Kostfiber: 6 g
Protein: 10 g
Salt: 0.92 g
Grovhet: 78 %
Tilsetningsstoffer: E270, E260, E472e, E471, E300
Produsent/distributør: Mesterbakeren/REMA 1000
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.