Dobbelt så mye basilikum i vinnerne.
En skikkelig bra pesto er ikke bare god, men også sunn. Pesto kan lages på mange måter, men den vanligste typen er den genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino. Lager du denne typen pesto selv, kan du gjerne også smake til med litt salt, pepper, og sitron.
Derfor er pesto sunt
Pesto er både sunt og næringsrikt, også de du får kjøpt i butikken. Jo mer basilikum det er i den, desto bedre er det. Basilikum og andre urter er rike på antioksidanter og derfor noe vi gjerne kan spise mye av. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan også bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.
Få gratis tilgang til massevis av treningsøkter!
Pesto uten pinjekjerner
Selv om den klassiske pestoen lages med pinjekjerner, er det fullt mulig å bruke andre typer nøtter istedenfor. Dette blir ofte like sunt og godt, men billigere. Det er antakelig derfor mange av pestoene vi finner i butikken inneholder for eksempel cashewnøtter, og bare litt pinjekjerner. Hvis du lager pesto selv, kan du gjerne bruke valnøtter. Det smaker godt, og disse nøttene er også rike på de gunstige omega-3 fettsyrene.
Sunt fett og rik på antioksidanter
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. I pestoene vi har sammenliknet her, har det enten blitt brukt solsikkeolje eller olivenolje. Olivenolje er rik på enumettet fett, et type fett som det lønner seg å ha en viss andel av i kostholdet. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grønn pesto som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet og umettet fett, sukker, salt og mengde basilikum. Mye mettet fett, sukker og salt trekker ned, mens andel basilikum og umettet fett trekker opp. I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 5 og de minst sunne får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
En skikkelig bra pesto er ikke bare god, men også sunn. Pesto kan lages på mange måter, men den vanligste typen er den genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino.
Testresultater
Helios Økologisk grønn pesto

En av testens vinnere. Mye basilikum, bra med umettet fett, lite mettet fett og greit med salt. Er laget med pinjekjerner.
Energi: 1573 kJ (382 kcal)
Fett: 39 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 5,2 g
Sukker: 0 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 1,9 g
Salt: 2,2 g
Basilikum: 55 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Midsona Norge AS
le ricette di Montanini Pesto alla genovese

En av testens vinnere. Mye basilikum, greit med salt. Er laget med pinjekjerner.
Energi: 1319 kJ (315 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 27 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,4 g
Fiber: 1 g
Protein: 5,3 g
Salt: 2 g
Basilikum: 60 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Oluf Lorentzen AS
REMA 1000 Grønn pesto

Lite salt, greit med basilikum, mye umettet og greit med mettet fett.
Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 48,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukker: 0,9 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 5 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Agritalia, Italia
Coop Pesto alla genovese

Bra med basilikum, men litt mer salt enn vinnerne.
Energi: 1583 kJ (284 kcal)
Fett: 38 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 32,6 g
Karbohydrater: 4 g
Sukker: 2,9 g
Fiber: g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Coop Trading AS
Jacobs Pesto alla genovese

Greit innhold av basilikum. Mer sukker enn de andre typene. Greit innhold av mettet fett og salt.
Energi: 1776 kJ (430 kcal)
Fett: 42 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 8,1 g
Sukker: 6,3 g
Fiber: 2,1 g
Protein: 4,6 g
Salt: 2 g
Basilikum: 37 %
Olje: Solsikke, olivenolje
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS
Smak Pesto alla genovese

Greit med basilkum. Innhold av mettet fett kunne vært lavere. Bra med umettet fett. Laget av olivenolje.
Energi: 2417 kJ (586 kcal)
Fett: 57 g
Mettet fett: 9,8 g
Umettet fett: 47,2 g
Karbohydrater: 3,4 g
Sukker: 1,5 g
Fiber: g
Protein: 8,5 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 30 %
Olje: Olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: La Favorita, Live Italia
Kolonihagen Pesto

Greit med basilikum. Litt mye salt. Laget av ekstra virgin olivenolje.
Energi: 2071 kJ (502 kcal)
Fett: 50 g
Mettet fett: 8,1 g
Umettet fett: 41,9 g
Karbohydrater: 5,1 g
Sukker: 1,7 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 6,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Extra virgin olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: REMA 1000
Barilla Pesto alla genovese

Greit innhold av basilikum. Litt mye salt.
Energi: 1989 kJ (482 kcal)
Fett: 46 g
Mettet fett: 5,3 g
Umettet fett: 40,7 g
Karbohydrater: 9,8 g
Sukker: 5,5 g
Fiber: 5 g
Protein: 4,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Barilla
Eldorado Pesto alla Genovese

Greit innhold av basilikum. Ok innhold av de andre ingrediensene.
Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 34,2 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukker: 2,1 g
Fiber: 4 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35 %
Olje: Solsikke (oliven)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.