Foto: Erik Helgeneset

Store forskjeller når det kommer til sunnhet.

Ketchup er noe de fleste har i kjøleskapet. Noen bruker ketchup på "alt", og hvis det gjelder deg eller noen av dine nærmeste, kan det være greit å ta en titt på denne testen.

Ketchup, sunnere enn du tror?

En del ketchuper inneholder relativt mye sukker og salt, og er derfor ikke noe vi bør spise mye og ofte. Men etterhvert har det kommet flere typer som inneholder bra med tomater og betydelig mindre sukker og salt enn hva ketchup tradisjonelt sett gjorde for noen år siden.

Velger du en ketchup som inneholder bra med tomater og ikke altfor mye tilsatt sukker og salt, kan du spise ketchup med god samvittighet. I hvert fall hvis det spises som en del av et sunt og variert kosthold.

Dersom det er ketchupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller fiskepinner, ja da er dette bare fint. Men husk at barn under 3 år ikke skal ha søtstoffer.

Bramat tester panert fisk

Sunt med tomater

Tomater inneholder antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen. Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Det er faktisk også slik at tomater som er varmebehandlet, slik som tomatpuré, ketchup og sauser og laget av tomat, har bedre effekt på helsen enn rå tomater. Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene.

Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketchup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, salt og mengde tomatpuré i hver ketchup. Innhold av sukker og salt har trukket ned, mens et høyt innhold av tomater har trukket opp.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får terningskast2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='127' view_result='0' width='0' position='center'}