Over 60 % sukker i taperne.
Skal du lage konfekt eller kaker med marsipan til julen? Da bør du enten lage marsipanen selv, eller velge en av vinnerne i denne testen hvis du går for kjøpemarsipan.
Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan verken når det gjelder smak eller sunnhet. Og det er stor forskjell på hvor mye sukker og mandler de forskjellige marsipantypene inneholder.
Over 60 % sukker i taperne
Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan kan være sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.
Men flere av marsipantypene du kjøper på rull i butikkene inneholder bare litt over 20 % mandler, og så mye som 60-70 % sukker.
Lag marsipanen selv
Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.
Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.
Slik lager du hjemmelaget marsipan
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå i jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned. Vi har latt innholdet av sukker og mandler telle mest.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har lavere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Odense Marsipan ekstra grov

Dobbelt så mye mandler og halvparten så mye sukker som taperne.
Energi: 1949 kJ (466 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 37,0 g
hvorav sukker: 32,0 g
Protein: 12,0 g
Mandler: 57 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan
Odense Ekte marsipan

Dobbelt så mye mandler og halvparten så mye sukker som taperne.
Energi: 1943 kJ (464 kcal)
Fett: 26,0 g
Mettet fett: 1,9 g
Karbohydrater: 44,0 g
hvorav sukker: 41,0 g
Protein: 11,0 g
Mandler: 50 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan
Odense Marcipan kokos

Greit med sukker, ikke spesielt mye mandler.
Energi: 1891 kJ (452 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 41,0 g
hvorav sukker: 34,0 g
Protein: 7,0 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan
Eldorado Marsipan

Mye sukker, lite mandler.
Energi: 1769 kJ (420 kcal)
Fett: 10,5 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 73,2 g
hvorav sukker: 57,6 g
Protein: 6,6 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Unil AS
Coop Marsipan

Mye sukker, lite mandler.
Energi: 1789 kJ (424 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 76,0 g
hvorav sukker: 62,0 g
Protein: 4,6 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Caldic Sweden AB
REMA 1000 Marsipan

Mye sukker, lite mandler.
Energi: 1772 kJ (421 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 71,0 g
hvorav sukker: 56,0 g
Protein: 6,0 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Scandibaker
Eldorado Marsipan

Veldig mye sukker, lite mandler.
Energi: 1764 kJ (419 kcal)
Fett: 11,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 71,0 g
hvorav sukker: 70,8 g
Protein: 5,5 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Unil AS
Odense Blød figurmarcipan

Veldig mye sukker, lite mandler.
Energi: 1767 kJ (422 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 73,0 g
hvorav sukker: 64,0 g
Protein: 4,9 g
Mandler: 23 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan
Odense Ekte hvid marcipan

Veldig mye sukker, lite mandler.
Energi: 1802 kJ (430 kcal)
Fett: 13,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 72,0 g
hvorav sukker: 69,0 g
Protein: 5,2 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.