Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Stor forskjell på saltinnholdet!

Det er jul, og for mange er røkt laks og ørret typisk julemat. Dette er fet fisk som er bra for oss fordi de er gode kilder til de gunstige omega-3 fettsyrene. Ulempen med røkt fisk som dette, er at den inneholder en del salt.

Fremdeles omega-3 i dagens laks

Fra fet fisk som laks og ørret får vi de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA som har mange positive effekter på kropp og helse. Disse fettsyrene kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, og kan også bidra til å motvirke diabetes type2 og fedme. EPA og DHA er dessuten viktige for utviklingen av sentralnervesystemet og hjernen til fosteret.

Det er altså ingen tvil om at omega-3 er bra for oss. Spørsmålet er bare hvor mye omega-3 det egentlig er i dagens oppdrettslaks? Noen mener at det nesten ikke er noe igjen. Det stemmer heldigvis ikke!

Men innholdet av EPA og DHA i filet fra norsk oppdrettslaks er faktisk halvert fra 2005- 2015 (fra 27.4 mg/g til 11.5 mg/g). Likevel er oppdrettslaks fremdeles en av de beste kildene til EPA og DHA i kostholdet vårt. Bare makrell, sild, tran og fiskeleverprodukter har et høyere innhold av disse fettsyrene. Dagens oppdrettslaks har mer enn 20 ganger mer EPA+DHA enn for eksempel kylling, kjøtt og egg.

I følge internasjonale anbefalinger bør voksne få i seg 250 mg EPA/DHA daglig. En porsjon oppdrettslaks (150 gram vil i gjennomsnitt gi 1,8 gram EPA og DHA, og dermed dekke behovet for en uke.

Fremdeles sunt å spise laks

Ikke spis altfor mye røkt mat

Laks og ørret er altså sunt i seg selv. Men hva med fisk som er røkt og saltet? Spiser du mye røkt laks og ørret, får du antakelig i deg langt mer salt enn du har godt av. Særlig hvis du velger de typene som inneholder mest salt.

Det er heller ikke spesielt bra å spise altfor mye røkt mat, fordi et høyt inntak kan virke kreftfremkallende. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma. Røykaroma er mindre skadelig enn tradisjonell røyking.

Er røkt mat farlig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet av røkt laks og ørret i skiver som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en vurdering av laksen har vi sett på innholdet av umettet fett, protein og salt. Vi har latt innholdet av salt og umettet fett telle dobbelt siden de aller fleste av oss får i seg for mye salt, og de fleste gjerne kan få i seg mer omega-3 fettsyrer. Mye salt har trukket ned, mens innhold av umettet fett og protein har trukket opp. Vi har ikke gitt høyere terningkast enn 5 siden røkt laks tross alt inneholder en del salt og har vært røyket.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Annonse:
Annonse: