Foto: Laura Briedis, Unsplash

Når du spiser på grunn av følelser, ikke fordi du er sulten.

Mat er noe som er forbundet med følelser fra vi er bittesmå. Mat brukes som trøst, belønning, når vi skal kose oss, eller hvis vi vil dempe vonde følelser som stress, uro, bekymring eller nedstemthet. Når det er følelser, og ikke sult som får oss til å spise, så kaller vi dette for «hjertesult».

I motsetning til fysisk sult, det vi kaller for magesult, kan hjertesult ikke håndteres med mat alene. Når du spiser på grunn av en følelse, kan det føles godt der og da. Men følelsene som ligger til grunn for spisingen vil fortsatt ligge der. Spiser du på grunn av hjertesult, vil det ofte føle til at du føler deg verre enn du gjorde før du begynte å spise. Du blir frustrert over egen atferd, og kjenner en tomhet og mangel på viljestyrke.

Hvis det første du gjør er å kikke i kjøleskapet når du kjenner på følelser som stress, sinne, ensomhet, trøtthet, eller kjedsomhet, eller hvis det å spise på grunn av hjertesult har blitt din hovedstrategi for å håndtere vanskelige følelser, er det på tide å ta tak i problemet.

Forskjell på hjertesult og magesult

Hvis du har spist på grunn av følelser i lang tid, kan det være vanskelig å skille mellom fysisk magesult og hjertesult. Hjertesult kan nemlig føles så intens og sterk at du kan tolke det som magesult.

Her er noen forskjeller på hjertesult og magesult:

• I motsetning til magesult, hvor du kan sitte sulten på en restaurant og vente tålmodig på maten, vil hjertesult føles mer intens; du må spise noe NÅ.

• Hjertesulten føles intens, overveldende og plutselig, mens magesulten kommer mer gradvis. Trangen til å spise føles ikke like overveldende ved magesulten.

• Når du kjenner på magesult, kan du bli tilfredsstilt av ulike matvarer. Når du står foran en buffet kan flere ting friste, inkludert grønnsakene. Ved hjertesult «trenger» du en viss type mat. Dette er ofte ultraprosessert mat med mye sukker, fett og kalorier som sjokolade, pizza, is eller snacks. Andre typer matvarer vil ikke dempe suge eller få bort hjertesulten.

• Hvis du har hjertesult kan du plutselig ha spist en hel pose potetgull, en boks med is, eller en hel plate sjokolade uten å være helt til stede eller uten å ha spist det med nytelse. Når du spiser for å dempe magesult er du som regle mer til stede og mer klar over hva du driver med.

• Ved hjertesult vil ingen mengde mat tilfredsstille deg, fordi du ikke var sulten i utgangspunktet. Du har lyst på mer og mer, og ofte resulterer det i at du spiser til du er ubehagelig mett. Ved magesult derimot, kan du føle deg tilfredsstilt når du kjenner på en metthetsfølelse.

• Når du spiser for å tilfredsstille magesult, er sannsynligheten mindre for at du kjenner på skam fordi du gir energi til kroppen når den trenger det. Skamfølelse eller anger etter måltid kommer ofte når du visste at du egentlig ikke trengte mat, siden magesulten ikke var til stede.

• I stedet for en rumlende eller plutselig følelse i magen som du kjenner ved magesult, vil du ved hjertesult føle et sug som kommer fra hjertet og hodet. Du har lyst på spesifikke teksturer, smaker og lukter.

Det å være klar over at du spiser for å håndtere en følelse, kan være det første steget til å få kontroll på et spisemønster som ikke gjør deg godt.

For å snu mønsteret kan det være lurt å finne ut hva det er som trigger hjertesulten din. Hvilke situasjoner, steder eller følelser gjør at du tyr til mat? Hvis du blir bevisst på hvilke følelser det er som gjør at du tyr til mat, vil du stå sterkere i å finne andre måter å håndtere følelsene på.

Artikkelen er utdrag fra boken "Cravings" av Lise Sofie Nøss.