Foto: Lise von Krogh.

Hjemmelagde mineral- og fiberrike energibarer.

Rå energibarer og -kuler har blitt populært snack, som du kjøper med god samvittighet (tror jeg). Mange av disse skryter av at de er «raw» (fancy med engelsk ikke sant?), «organic» (altså økologisk på godt norsk), at de er naturlige og har protein.

Noen her i huset har fått dilla på slike energibarer og kjøper dem på både titt og ofte i kiosker på hjemveien. I stedet for å bruke litt for mye penger på å kjøpe disse, har vi nå prøvd å lage dem hjemme på kjøkkenbenken. Like «raw» og «organic» som du får i kiosken, uten at jeg skal gjøre et stor poeng av det. Derimot jeg beregnet næringsinnholdet for å se hva de er gode for.


Energisammensetningen

Dette er tettpakket energi. Tre-fire energibarer (til sammen 100 gram) gir like mye energi (428 kcal) som i et helt måltid. Perfekt hvis du du trenger litt ekstra i forbindelse med trening, i matpakken, på tur eller har litt dårlig appetitt på morgenkvisten. En slik energibar er også fint som et lite mellommåltid i stedet for annet salt og søtt snacks.

Men ikke overdriv inntaket, det kan fort bli for mye energi fra disse fristelsene og da er det ikke fullt så sunt lengder.

Ser vi på makronæringsstoffene i disse så kjennetegnes de av et høyt innhold av kostfiber og umettet fett. De har også et høyt innhold av sukkerarter (selv om de ikke innholder hvitt sukker). Det sunne fettet kommer først og fremst fra valnøtter og cashewnøtter. Kostfiberet kommer fra dadlene, men også litt fra nøttene. Og sukkeret, ja det er det dadlene som tilfører med litt bidrag fra honningen.

Energibarene har også litt protein (9 E%), men proteininnholdet må være høyere for at vi kan kalle dette en proteinkilde (12 E%). Neste gang skal jeg øke andelen nøtter og redusere på dadler og honning, slik at proteinandelen øker.

Vitaminer og mineraler

Når vi lager energibarer med nøtter og tørket frukt så blir ikke dette bare tom energi, men energi sammen med vitaminer og mineraler. Disse er rike på mineralene kalium, magnesium, fosfor og kobber og en kilde til jern og sink samt en kilde til vitamin K og B-vitaminene tiamin, vitamin B6 og folat.

Men energibarene inneholder små mengder av andre vitaminer og mineraler også, bortsett fra vitamin D, B12 og C – og vitamin A-innholdet er så godt som null.

Rom for forbedring

Dette var første forsøk og de var kjempegode. Men jeg ser også rom for forbedring i oppskriften. Ved å erstatte noe av cashewnøttene med mandler så kan proteininnholdet heves. Høyere andel valnøtter vil gi høyere innhold av den flerumettede, omega-3-fettsyren alfa-linolensyre. Jeg har også lyst å bytte ut noe av dadlene med de mer næringsrike fikenene.

Jeg må også prøve med tørket frukt, men da gjelder det å finne tørket frukt og bær som ikke er tilsatt sukker – fordi går du i en vanlig butikk så har de stort sett bare tørket ananas, blåbær, tranebær som inneholder nær 50 % tilsatt sukker. Rosiner og tørket fersken er unntaket her.

Hvis du har noen næringsrike tips til hvordan jeg kan forbedre energibarene (uten at det går på bekostning av smaken), så er det bare å komme med det!

PS. Espresso var supergodt i  – så den kommer jeg nok til beholde i oppskriften.

Du trenger kun få ingredienser til disse energibarene. Foto: Lise von Krogh.


Oppskrift: Energibar med nøtter, dadler og espresso

Du trenger følgende til ca. 18 energibarer:

  • 1 pose (200 g) dadler
  • 2,5 dl (150 g) cachewnøtter
  • 1,5 dl (50 g) valnøtter
  • 2 ss kakao
  • 1/2 ts salt
  • 2-3 ss espresso
  • 1-2 dråper vaniljeessens eller frøene fra 1 vaniljestang

Slik gjør du det: 

Ha nøtter, dadler, kakao og salt i en blender og kjør den til en grovkornet masse. Ha i espresso og vanilje og kjør den litt til.

Ha massen på en fjøl og elt den til en jevn deig. For til passe store biter (eller kuler). Du kan rulle dem i kakao og i kokos om du vil eller bare har dem helt «nakne». Avkjøles og oppbevares i kjøleskapet.