Foto: Lise von Krogh.

Lag en enkel, deilig middag av to populære og sunne råvarer.

Jeg har inntrykk av at de to mest populære råvarene for tiden er skrei og søtpotet. Og det synes jeg er strålende – dette er nemlig svært sunn mat!

Derfor bør du spise torsk

Jeg har brukt søtpotet i matlaging i mange år. Helt fra den gangen jeg flyttet til Grünerløkka på 90-tallet og begynte å utforske innvandrerforetninger. Nå har søtpoteten også kommet i kolonialen på bygda her jeg bor nå. Det virker som om at søtpoteten endelig har fanget nordmenns interesse og det var jammen på tide!

Søtpotet er ikke potet, men den er like sunn

Søtpoteten er ikke en ekte potet, kun en fjern slektning. Begge kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men i motsetning til vanlig potet dyrkes søtpoteten kun i tropene og varmere strøk. Stivelse, fett og proteininnholdet er tilnærmet likt i begge, men sukkerinnholdet er høyere i søtpoteten. Kanskje ikke så overraskende, den er jo også søtere på smak. Søt poteten inneholder mer fiber enn poteten, men på langt nær så mye vitamin C – i rå tilstand.

Den oransje fargen i søtpoten kommer fra antioksidanten betakaroten. Betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen. Søtpotet er spesielt rik på dette fargestoffet og inneholder mer betakaroten enn gulrot mens potet ikke inneholder betakaroten i det hele tatt.

Torsk er udiskutabelt sunn. Den er proteinrik, en kilde til vitamin D, omega-3-fettsyrer, jod og selen. Fordi den er mager og inneholder lite fett, så inneholder den også lite miljøgifter. Nå er fisken på sitt beste. Den er rask og enkel å tilberede og smaker nydelig sammen med søtpotet.

Næringsinnhold pr. 100 gram matvare Potet, rå Søtpotet, rå Gulrot, rå
Energi, kcal 78 80 36
Fett, g 0,1 0 0,1
Karbohydrat, g 16,6 16,8 6,7
Stivelse, g 15 12,6 0,2
Sukkerarter, g 1,6 4,2 6,5
Fiber, g 2 3 2,7
Ref 301 559 302
Protein, g 1,8 1,6 0,7
Vitamin A, RAE 0 551 437
Beta-karoten, µg 0 6608 5250
Vitamin C, mg 14 2 4

Oppskriften Skrei med søtpotetstappe finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt