Foto: Erik Helgeneset

Stor variasjon i innholdet av bær og sukker.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Syltetøy spiser de fleste av oss. I dag er vi opptatt av at syltetøy ikke skal inneholde for mye av det ugunstige hvite sukkeret. Derimot ønsker vi så mye bær som mulig.

Ettersom mange bær har en syrlig smak, må det litt søtt til for at de fleste skal like smaken. Det er ikke bare for smaken skyld at syltetøy inneholder sukker.

Mye sukker konserverer.

Sukker er nemlig et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på. Når sukkerinnholdet er minst 60 % trives ikke mikroorganismer og syltetøyet får lengre holdbarhet.

Syren fra visse bærer som tyttebær (bensosyre) og stikkelsbær (eplesyre) bidrar også til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser. Bringebær og blåbær er ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre.

Mindre sukker er bedre for helsen og tennene

Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstiden ned. Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat forlenges holdbarhetstiden til tross for lavere sukkerinnhold. De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.

De fleste butikkjøpte syltetøy inneholder rundt 40 % sukker. Det meste av dette er tilsatt, men noen få prosent sukker kommer naturlig fra bærene. Reduseres sukkerinnholdet ytterligere, blir syltetøyet mindre søtt dersom det ikke er tilsatt søtstoff som stevia eller sukralose.

Syltetøy er ikke nøkkelhullsmerket

Du vil ikke finne nøkkelhullsmerket på syltetøy. Dette skyldes det høye sukkerinnholdet. Syltetøy med lite sukker, men med søtstoff, får heller ikke nøkkelhullsmerket da søtstoff ikke er tillatt i merkeordningen.

Det beste syltetøyvalget

Når du skal velge syltetøy er det smart å sjekke innholdet av bær og karbohydrater. Velg et syltetøy med minst 50 % bær. Mer bær betyr i de fleste tilfeller mer fiber, vitamin C og andre sunne næringsstoff.

Styr unna de søteste syltetøyene. Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre.

Dersom du ønsker et syltetøy fritt for tilsetningsstoffer, må du enten lage det selv eller kjøpe fra utvalgte produsenter som bl.a. Hervik (dessverre ikke med i denne testen).

Syltetøy bør ikke være det vanligste pålegget du bruker. La det heller være noe du koser deg med i helgen eller etter aktiv dag.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg bringebærsyltetøy som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye karbohydrater, fiber og bær de inneholder.

Mengden karbohydrater representerer mengden sukker og trekker ned, mens fiber og bær trekker opp. De fleste produsenter oppgir kun karbohydrater og ikke sukker, men det er stor sett liten forskjell mellom disse.

Vi har valgt å gi lik poengsum på karbohydrater for de to produktene som er tilsatt søtstoff og de som to syltetøyene som inneholder minst karbohydrater (men ikke tilsatt søtstoff). Dette skyldes at forbruker har ulike preferanser når det kommer til valg av søtstoff og sukker.

Testresultater

nora-hjemmelaget_bringebaersyltetoy

Nora hjemmelaget bringebærsyltetøy

Testvinner med det høyeste fiberinnholdet og nest minst karbohydrater blant syltetøyene som er tilsatt sukker. Bra fiberinnhold. 60 % bær.

terning5

Energi: 574 kJ (137 kcal)
Protein: 0,7 g
Karbohydrat: 31,3 g
Sukker: - g
Fett: 0,2 g
Fiber: 2,9 g
Søtstoff: -
Produsent: Stabburet AS

lerums-utan_tilsett_sukker_bringebaer_eple

Bringebær med eple syltetøy

Testvinner med det laveste karbohydratinnholdet og mest bær. Er tilsatt søtstoffene isomalt og sukralose, har også testens laveste kaloriinnhold. Greit fiberinnhold. 80 % bær.

terning5

Energi: 212 kJ (51 kcal)
Protein: 0,7 g
Karbohydrat: 14,5 g
Sukker: 5 g
Fett: 0,3 g
Fiber: 2,5 g
Søtstoff: isomalt, sukralose
Produsent: Lerum Konserves AS

coop-bringebaer_25_mer_baer

Coop bringebær 25% mer bær

Testens høyeste fiberinnhold. Middels på karbohydrater. 50 % bær.

terning4

Energi: 720 kJ (170 kcal)
Protein: 1 g
Karbohydrat: 42 g
Sukker: - g
Fett: 1 g
Fiber: 3,6 g
Søtstoff: -
Produsent: Røra for Coop Trading A/S

nora-naturlig_lett_bringebaer

Nora naturlig lett bringebærsyltetøy

Testens laveste karbohydraterinhold blant syltetøyene med tilsatt sukker. Greit fiberinnhold. 46 % bær.

terning4

Energi: 512 kJ (122 kcal)
Protein: 0,5 g
Karbohydrat: 28,1 g
Sukker: 28,1 g
Fett: 0,2 g
Fiber: 2,4 g
Søtstoff: -
Produsent: Stabburet

coop_anglamark-bringebaersyltetoy

Coop økologisk bringebærsyltetøy

Testens høyeste fiberinnhold. Kommer dårligere ut på karbohydrater. 50 % bær.

terning3

Energi: 790 kJ (190 kcal)
Protein: 1 g
Karbohydrat: 45 g
Sukker: 45 g
Fett: 1 g
Fiber: 3,6 g
Søtstoff: -
Produsent: Røra for Coop Trading A/S

go_eco-okologisk_bringebaersyltetoy

Go Eco økologisk bringebærsyltetøy

Bra innhold av fiber, men ikke så bra på karbohydrater. 47 % bær.

terning3

Energi: 760 kJ (180 kcal)
Protein: 0,7 g
Karbohydrat: 44 g
Sukker: 39 g
Fett: 0,5 g
Fiber: 3 g
Søtstoff: -
Produsent: Unil AS

lerums-lett_fraa_naturen_bringebaer

Lett frå naturen bringebær

Nest minst karbohydratinnhold og er tilsatt stevia. Kommer dårlig ut på fiber. 45 % bær.

terning3

Energi: 439 kJ (103 kcal)
Protein: 0,5 g
Karbohydrat: 24,4 g
Sukker: 23 g
Fett: 0,2 g
Fiber: 1,9 g
Søtstoff: steviolglykosid
Produsent: Lerum Konserves AS

rimi-bringebaersyltetoy

Rimi bringebærsyltetøy

Bra innhold av fiber, men middels på innhold av karbohydrater. 40 % bær.

terning3

Energi: 762 kJ (180 kcal)
Protein: 0,7 g
Karbohydrat: 42 g
Sukker: 41 g
Fett: 0,5 g
Fiber: 3 g
Søtstoff: -
Produsent: ICA Norge

nora-bringebaer_flaske

Nora bringebær tube

Middels på karbohydrater, men kommer dårligere ut på fiber. 40 % bær.

terning3

Energi: 734 kJ (175 kcal)
Protein: 0,4 g
Karbohydrat: 42,4 g
Sukker: - g
Fett: 0,2 g
Fiber: 2,2 g
Søtstoff: -
Produsent: Stabburet AS

first_price-bringebaersyltetoy

First Price bringebærsyltetøy

Bra innhold av fiber, men ikke så bra på karbohydrater. 40 % bær.

terning3

Energi: 796 kJ (187 kcal)
Protein: 0,4 g
Karbohydrat: 46 g
Sukker: 43 g
Fett: 0,2 g
Fiber: 3 g
Søtstoff: -
Produsent: Unil AS

rema1000-bringebaersyltetoy

REMA 1000 bringebærsyltetøy

Testens laveste fiberinnhold, middels på karbohydrater. 40 % bær

terning2

Energi: 740 kJ (170 kcal)
Protein: 1 g
Karbohydrat: 41 g
Sukker: - g
Fett: 1 g
Fiber: 1,7 g
Søtstoff: -
Produsent: REMA 1000

eldorado-bringebaersyltetoy

Eldorado bringebærsyltetøy

Nest høyeste innhold av karbohydrater, men bra innhold av fiber. 40 % bær.

terning2

Energi: 880 kJ (210 kcal)
Protein: 0,4 g
Karbohydrat: 51 g
Sukker: 47 g
Fett: 0,1 g
Fiber: 3 g
Søtstoff: -
Produsent: Unil AS

nora-familiesyltetoy_bringebaer

Nora familiesyltetøy

Testens laveste fiberinnhold, middels på karbohydrater. 40 % bær

terning2

Energi: 806 kJ (192 kcal)
Protein: 0,3 g
Karbohydrat: 46,3 g
Sukker: - g
Fett: 0,1 g
Fiber: 1,7 g
Søtstoff: -
Produsent: Stabburet

fruitland-bringebaersyltetoy

Fruitland bringebærsyltetøy

Kommer dårlig ut på både fiber og karbohydrater. 40 % bær

terning2

Energi: 812 kJ (191 kcal)
Protein: 0,4 g
Karbohydrat: 46 g
Sukker: 43 g
Fett: 0,2 g
Fiber: 2 g
Søtstoff: -
Produsent: ICA Norge

xtra-bringebaer-syltetoy

X-tra bringebærsyltetøy

Kommer dårlig ut på karbohydrater, men greit ut på fiber. 40 % bær.

terning2

Energi: 815 kJ (195 kcal)
Protein: 1 g
Karbohydrat: 48 g
Sukker: - g
Fett: 1 g
Fiber: 2,8 g
Søtstoff: -
Produsent: Coop Trading A/S

coop-bringebaersyltetoy

Coop bringebærsyltetøy

Testens høyeste innhold av karbohydrater, men middels på fiber. 40 % bær.

terning2

Energi: 900 kJ (210 kcal)
Protein: 1 g
Karbohydrat: 52 g
Sukker: - g
Fett: 1 g
Fiber: 2,8 g
Søtstoff: -
Produsent: Røra for Coop Trading A/S

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Sukker, g Fett, g Fiber, g Bær, %
Nora hjemmelaget bringebærsyltetøy 574 137 0,7 31,3 - 0,2 2,9 60
Bringebær med eple syltetøy 212 51 0,7 14,5 5 0,3 2,5 80
Coop bringebær 25% mer bær 720 170 1 42 - 1 3,6 50
Nora naturlig lett bringebærsyltetøy 512 122 0,5 28,1 28,1 0,2 2,4 46
Coop økologisk bringebærsyltetøy 790 190 1 45 45 1 3,6 50
Go Eco økologisk bringebærsyltetøy 760 180 0,7 44 39 0,5 3 47
Lett frå naturen bringebær 439 103 0,5 24,4 23 0,2 1,9 45
Rimi bringebærsyltetøy 762 180 0,7 42 41 0,5 3 40
Nora bringebær tube 734 175 0,4 42,4 - 0,2 2,2 40
First Price bringebærsyltetøy 796 187 0,4 46 43 0,2 3 40
REMA 1000 bringebærsyltetøy 740 170 1 41 - 1 1,7 40
Eldorado bringebærsyltetøy 880 210 0,4 51 47 0,1 3 40
Nora familiesyltetøy 806 192 0,3 46,3 - 0,1 1,7 40
Fruitland bringebærsyltetøy 812 191 0,4 46 43 0,2 2 40
X-tra bringebærsyltetøy 815 195 1 48 - 1 2,8 40
Coop bringebærsyltetøy 900 210 1 52 - 1 2,8 40
Foto: Erik Helgeneset