Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Flere inneholder 100 % nøtter.

Peanøttsmør og andre nøttepålegg er sunnere enn mange tror. Noen typer består kun av nøtter, og pålegg vi gjerne kan spise mer av. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i peanøttsmør og andre nøttesmør som er å få kjøpt i de største dagligvarekjedene.

Peanøtt er egentlig ikke en nøtt

Det er ingen tvil om at nøtter er sunt. Forskning viser at en neve nøtter om dagen kan være bra både for vekt og helse. Nøtter er rike på umettet fett, fiber, protein, vitaminer og gunstige plantestoffer.

Peanøtter er egentlig ikke nøtter, men en belgvekst. Likevel omtales peanøtter som nøtter, fordi peanøtten som andre nøtter er rik på sunne fettsyrer, fiber, protein, vitamin E og antioksidanter.

Har du en peanøtt med skall, ser du at nøttene inni er dekket av en tynn brun hinne. Denne tørre mørke hinnen er full av antioksidanter. Spis derfor gjerne peanøtter, men helst de som ikke er tilsatt salt.

Derfor bør du spise nøtter

100 % naturlig?

Mange tror at peanøttsmør er like usunt som sjokoladepålegg. Det stemmer ikke så lenge du velger riktig type peanøttsmør. Tidligere var flere peanøttsmør tilsatt både palmeolje og sukker. I dag finner du flere typer som nesten bare inneholder peanøtter, og kun en av nøttepåleggene i denne testen er tilsatt palmeolje. Men, to av peanøttsmørene er tilsatt E471 (mono- og diglyserider av fettsyrer) et tilsetningsstoff som kanskje ikke er så bra for oss som vi har trodd. Her må det forskes mer, men ønsker du et pålegg uten slike tilsetningsstoffer, så er det lurt å velge en av vinnerne i denne testen.

Næringsinnholdet i nøtter

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i peanøttsmør og andre nøttesmør som er å få kjøpt hos de største matvarekjedene. Vi har vurdert hvor mye mettet og umettet fett, sukker, protein, salt og andel peanøtter de forskjellige typene inneholder. Mye umettet fett, protein, og nøtter har trukket opp, mens mye sukker, mettet fett og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre, slik at hvert produkt kan komme ut med et annet resultat hvis de hadde blitt vurdert i forhold til andre produkter. Vi har valgt å gi terningkast 4-6 ettersom ingen av typene vurderes å være så usunne at de fortjener dårligere enn terningkast 4.

Hvilket peanøttsmør syns du smaker best?
 • 4 Votes
  Helios Mandelsmør, Midsona Norge AS
  5.48%
 • 3 Votes
  Plantego´ Peanøttsmør, Mills DA
  4.11%
 • 0 Vote
  Helios Cashewsmør, Midsona Norge AS
  0%
 • 13 Votes
  Green Choice Peanut butter crunchy, Haugen Gruppen
  17.81%
 • 7 Votes
  Änglamark økologisk crunchy peanut butter, Coop Trading AS
  9.59%
 • 0 Vote
  Sticky Fingers Crunchy peanutbutter, Sticky Fingers Norge AS
  0%
 • 5 Votes
  Peanøttsmør, Reitangruppen
  6.85%
 • 0 Vote
  Sticky Fingers Creamy peanutbutter, Sticky Fingers Norge AS
  0%
 • 4 Votes
  Coop Crunchy peanutbutter, Coop Trading AS
  5.48%
 • 32 Votes
  Mills Peanut butter grov type, Mills DA
  43.84%
 • 5 Votes
  Skippy Extra smooth peanut butter, Hormel Foods Corporation
  6.85%
← Tilbake
Total 73 Votes

Article Index

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

 • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
 • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
 • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke