Foto: Erik Helgeneset

Noen desserter, noen sunne mellommåltider.

Det er mange fordeler med å spise mellommåltider: Blodsukkeret holder seg jevnere, konsentrasjon og prestasjon blir bedre, søtsuget blir mindre, og sjansen for å holde vekten eller gå ned i vekt hvis det er det som er målet er større.

I tillegg til å spise frokost, lunsj og middag hver dag, kan du altså gjerne putte inn et mellommåltid eller to.

Protein og fiber som metter

Det optimale mellommåltidet inneholder mye protein, mye fiber, og lite sukker. Protein og fiber metter godt, og lite sukker gjør at blodsukkeret ikke skyter i været for så å falle kraftig. Men, når det er sagt: Det er forskjell på oss. Aktive mennesker som ikke sliter med vekten kan godt ha litt sukker i et mellommåltid.

Hva er egentlig et mellommåltid?

Med mellommåltid mener vi et lite måltid som du kan spise mellom frokost og lunsj, lunsj og middag, eller middag og aftens. Hvor stort dette måltidet skal være, avhenger av hvor aktiv du er, hvor stor du er, om du ønsker å gå ned i vekt eller ikke, og selvfølgelig hvor mye du spiser til de andre måltidene. Men, generelt sier vi at et mellommåltid kan inneholde et sted mellom 150 og 300 kcal.

Småspiser du nok?

Kornbaserte meieriprodukter

I denne testen har vi sett på næringsinnholdet i havre- bygg- og rismåltider som vi finner i meierihyllene. Noen av bygg- og havremåltidene passer fint som et mellommåltid eller liten frokost, mens alle rismåltidene blir mer som dessert å regne. Disse inneholder minimalt med fiber og mye sukker. At mange av måltidene heter «lunsj» kan gi rom for misforståelser, for ingen av disse inneholder nok energi til at de kan fungere som en fullverdig lunsj med mindre målet er vektnedgang.

Bygg er sunt!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi vurdert næringsinnholdet i en porsjon, ikke per 100 gram slik vi gjør med en del andre matvarer. Grunnen til dette er at det er det totale inntaket som teller. For å rangere produktene har vi sett på hvor mye mettet fett, sukker, fiber og protein de inneholder. Mye protein og fiber har trukket opp, mens mye sukker og mettet fett har trukket ned. Produktene er rangert i forhold til hverandre, og denne gangen har vi valgt å gi terningkast 2-6.

{advpoll id='129' view_result='0' width='0' position='center'}