Vår ekspert Tommy svarer

Hei Tommy
Jeg så artikkelen din om valg av brilleglass i flatt lys, og synes den var veldig bra. Jeg har selv et par UVEX briller med gulbrunt glass som er helt håpløst på fjellet i flatt lys. Det virker som jeg kun kan få tak i blått glass med speil til disse brillene. Tror du det vil funke, eller er blått speilglass helt håpløst. Ser at du skriver at speilglass det kun egner seg i sola eller på afterski.
Kjell


Personlig Trener og friluftsentusiast Tommy Aslaksen svarer

tommy
Tommy Aslaksen er utdannet personlig trener, og har jobbet som foredragsholder, PT ansvarlig og lærer ved AFPT. Han er tidligere aktiv alpinist, landeveissyklist, triatlon og multisport.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Kjell
Jeg mener det er to ting man ikke skal spare penger på, det er gode sko og gode briller. Har man vondt i føttene og ser dårlig hjelper det ikke med verdens beste ski! Prisen står i stil med optikken og du må godt over 1000 lappen for noe som duger.

Tenk på hvor du kjører eller går på ski mest. Er det på vidda, i et skyggeside anlegg eller et solrikt skianlegg i alpene. Ha også i tankene om du kommer til å ha med deg ekstra glass i sekken om været skulle forandre seg. Hvis du mener du ikke kommer til å gjøre det er et allroundglass å foretrekke.

I sol og lettskyet vær

I sol kan man bruke «hva som helst», men unngå de aller lyseste. Er det flatt lys eller snø og tåke er opplevelsen totalt forandret. Når det er totalt flatt lys så skal det bare en minimal forbedring før opplevelsen er annerledes. Tenk det bare det hvite teppet i tåke eller snødrev, der bare en liten sten eller busk forandrer kjøreopplevelsen fullstendig.

Bruk Lyseblått i flatt lys.

Lyseblåe glass gir deg en god opplevels, kanskje noe ulogisk da skyet vær gir et blått skinn. Mange bruker lysegule, rosa, orange og blankt. Speilglass vil gjøre at det slipper inn noe mindre lys, men det gjør ikke nødvendigvis at du mister kontrastene.

Allround glass

Såkalte allround glass fungerer best i godt lys. Mange sverger til polariserte glass for å øke kontrastene noe men de kan «stjele» også noe av lyset. Det finnes også Photocromatiske glass, som blir lysere eller mørkere etter hvor mye lys det er ute. En slik kombinasjon kan være meget bra om man da unngår skumringstiden/kvelden.

Rammen

Husk også en brille/ramme med god ventilasjon og stort synesfelt. De skal aldri dugge, selv under meget fuktige forhold så husk å tørke brillen etter en skidag, la den aldri ligge igjen i bilen.

Solbriller

I dag kan man få solbriller med like egenskaper i glassene som skibrillene dine og her gjelder selvsagt de samme tipsene!

Ta vare på brillen din.

Når du er ferdig med skidagen, Ikke la den rulle på hjelmen bak i bilen men ta brillen i posen. Riper kommer fort å foringer sikten.
Du bør også unngå å pusse glassene på innsiden men tørk den med medfølgende pussepose. Et siste tips er i ikke ha brillene på luen på toppturer, du kommer til å svette og får problemer med fukt og sikt på vei ned.