Foto: Cathrine Borchseniius

Ønsker du å gå ned noen kilo, kan det å bytte ut brød med knekkebrød være en veldig god start!

Da snakker vi selvfølgelig ikke om knekkebrød laget på finmalt mel, men skikkelig grove knekkebrød som du enten kjøper i butikken, eller lager selv.

Hvis du pleier å spise brød til frokost, lunsj og kanskje kveldsmat også, har du mye å hente på bytte ut dine vanlige brødskiver med grovt knekkebrød. Ikke bare får du i deg mindre kalorier, men du vil også få i deg mer fiber og mindre av de raske karbohydratene.

Mindre raske karbohydrater vil gi et jevnere blodsukker, mindre sult- og søtsug, og vil også gjøre det enklere for deg å gå ned noen kilo.

For at knekkebrødmåltidene skal mette godt, er det lurt å rikelig med proteinrikt pålegg på. For eksempel egg, makrell, tunfisk, eller cottage cheese. En gulrot ved siden av er heller ingen ulempe.

Det finnes veldig mange gode oppskrifter på hjemmelaget knekkebrød, men her er en av dem:

Knekkebrød med valnøtter

  • 2 dl linfrø
  • 3 dl valnøtter
  • 2 dl gresskarfrø
  • 1 dl kli
  • 2 dl seamfrø
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl rug sammalt grov
  • 1 ss honning
  • 6 dl vann
  • salt

Finhakk valnøttene, og hakk gjerne gresskarfrøene litt også. Rør ut honningen i litt varmt vann, og ha i mer vann slik at det blir 7 dl til sammen. Bland sammen alt av mel, nøtter og frø, ha i en liten klype salt, og bland deretter nedi honningvannet.

Ta bakepapir på to stekebrett, fordel deigen på de to brettene, og smør utover med slikkepott.

Stek begge brettene i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Ta dem ut, skjær deigen i ruter til passelig store knekkebrød, og sett dem inn i ovnen igjen i ca. 35 minutter. Hvis du husker det, kan du godt bytte halvveis slik at de som står øverst settes nederst i ovnen og omvendt.

Ta ut brettene, ta knekkebrødene forsiktig løs og legg dem på en rist. Hvis du ikke har to rister, kan du godt legge halvparten av knekkebrødene på en stekeplate uten stekepapir. Sett begge brettene inn i ovnen på ca. 80 grader med en liten gløtt på ovnsdøren. Der skal de stå i minst 3 timer, gjerne over natten hvis du lager knekkebrødene på kvelden. Ta dem ut, avkjøl på rist, og oppbevar i en lufttett boks.

Kilde: Brahverdag.no