Foto: Lise von Krogh

Jeg lager verken fantasifulle eller morsomme matpakker til lillegutt.

Han må klare seg med en sunn sammensatt matpakke. En matpakke som er grønn, grov og gunstig.

I høst har det vært det rene matpakkehysteriet i media. Hva slag matpakker bør barna få med seg i sekken? Skal de være pyntet og morsomme slik at barna fristes til å spise dem eller skal de være “helt” vanlige for å ikke skape sosiale skiller?

Matpakkebøker

Det er jo flott at det kommer bøker som inspirerer til sunnere matpakker til barna. Jeg har selv vært med på en slik bok i høst, Lunsjboks, hvor jeg var ernæringsfaglig rådgiver på sammensetningene av de perfekte matpakkene. Det fine med denne boken er at matpakkene er relativt raske å lage og du trenger ikke skjære ut figurer og lage et eventyr i boksen. Matpakkene er også sunt sammensatte – det kan jeg garantere!

Hvorfor lager ikke jeg, ernæringsfysiologen, flotte matpakker?

Jeg må jo innrømme at jeg blir litt misunnelig på mødre og fedre som lager de flotteste matpakkene til barna sine. Og, heldig er de små som får disse. Dette er ikke ment som en kritikk av ekstravagante matpakker.

Men, jeg lager ikke slike matpakker. For det første er jeg ikke så opptatt av pynting, for det andre er jeg et utpreget B-menneske og ville aldri være i stand til å oppdrive nok energi til å lage en fancy matpakke på morgenen (kunne jo gjort det på kvelden, da!) og sist, men ikke minst, tror jeg ikke det er nødvendig.

Hadde jeg begynt med slike råflotte matpakker til Jr., hadde jeg nok skrudd opp forventningene hans til hvordan en matpakke skal være for at han skal spise den. Da gjelder det å følge opp. Men, jeg vil at han skal lære seg å spise vanlig, men godt sammensatt mat. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å lage en god, enkel og sunn matpakke.

Det aller enkleste rådet for en sunn matpakke

Hva er det en typisk norsk matpakke mangler mest? Jeg tør påstå at det er grønt! Jeg har et råd som jeg alltid forteller om når jeg holder foredrag:

Grønn, grov og gunstig!

Dette kan du bruke som et utgangspunkt for en sunn matpakke. En sunn matpakke bør inneholde noe (minst et stykk):

  • Grønn: gulrot, tomat, små salatblader, agurk, paprika eller kålrabi, ev. eple, banan, pære, fersken, nektarin, druer, appelsin, mandarin etc.
  • Grov: Grovt brød, fullkorn knekkebrød, ev. brun ris, fullkornspasta.
  • Gunstig: makrell i tomat, hvitost, naturell smøreost, laks, mager skinke eller annet magert kjøttpålegg, egg, pesto etc.

Lillegutt, som sikkert mange andre barnehagebarn, har fruktmåltider i barnehagen. Derfor vektlegger jeg å putte i litt grønnsaker og grønnsaksfrukter i boksen hans. Det blir som regel litt gulrot, agurk, cherrytomater eller paprikabiter, fordi disse spiser han og de er lette å ha i boksen. Noen ganger har jeg i litt søt frukt også eller noen nøtter. Men som regel blir det kun én grønnsak.

Jeg sørger også for at matpakken har grovt brød e.l. og et pålegg med litt fett og protein, f.eks. hvitost, makrell i tomat, naturell kremost, leverpostei, kaviar.

Heldigst er han når far lager matpakken. Den blir fremdeles ikke pyntet, men far finhakker grønnsaker og urter og putter det inn mellom pålegget. Da går også grønnsaker han vegrer seg for å spise ned i sluket.

Slik blir matpakken grønn, grov og gunstig. Så enkelt at selv mor kan klare det!

Kilde: lisevonkrogh.wordpress.com