Foto: Lise von Krogh.

Ikke kast overmodne bananer, selv bananer med svart skall kan bli til deilig mat.

Innlegget er hentet fra bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

Modne bananer er fullt ut spiselige. Personlig liker jeg helst gule bananer med grønnskjær. Men i kaker kan de godt være godt modne. Til og med bananer med svart skinn kan brukes, så lenge innmaten er gul og fin. Bananforbruket varierer her i huset. Noen ganger spises de fort opp, andre ganger blir de bare liggende. Uansett modning, bananer kan spises i alle faser. Først når de får flere mørke flekker i fruktkjøttet, så dropper jeg dem.

Modne bananer er et sunnere alternativ til sukker og supert å lage cookies av.

Når bananen modnes fra grønn til gul og brun øker innholdet av vann og sukker i fruktkjøttet. Vann trekker fra skallet og inn i fruktkjøttet. Skallet blir tynnere, og fruktkjøttet svulmer. Det øker vanninnholdet rundt stivelsen slik at enzymer kommer til begynner å bryte denne  ned (hydrolyseres) til sukker. Sukkeret består av glukose, fruktose og mest sukrose (forhold 20:15:65).

Prøv også en sunnere banankake for litt bedre samvittighet.

Næringsrikt og energitett bananbrød

To skiver bananbrød med hasselnøtter (til sammen ca. 100 gram) gir et energiinntak tilsvarende et lite måltid. Dette måltidet har et høyt innhold av umettede fettsyrer og er en kilde til kostfiber og protein. I tillegg er brødet en kilde til mineralene fosfor, kalium og kobber og vitamin E, B1 og B6. Det inneholder også mindre mengder av de aller fleste andre vitaminer og mineraler fordi jeg har brukt næringsrike ingredienser som mel, sammalt mel, egg og nøtter.

Dette er med andre ord mat med både næring og sunn energi!

bananbrod2 lvk

Foto: Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

Næringsinnholdet i 2 skiver bananbrød med hasselnøtter  (ca. 100 gram)
Energi 287 kcal
Fett 17 g
- hvorav mettede fettsyrer 1,6 g
                 en-umettede fettsyrer 10 g
                 flerumettede fettsyrer 5,0 g
Karbohydrater 26 g
- hvorav sukkerarter 8,9 g
Stivelse 17 g
Kostfiber 4,3 g
Protein 5,7 g
Salt 0,6 g
Vitamin E 3,5 alfa-TE
Vitamin B1 (tiamin) 0,18 mg
Vitami B6 0,21 mg
Fosfor 228 mg
Kalium 305 mg
Kobber 0,18 mg

Oppskrift: Grovt bananbrød med hasselnøtter

Denne gangen brukte jeg bananer i en banankake som jeg hentet inspirasjonen fra hos Mat på bordet.
Du trenger følgende: 

  • 3 godt modne bananer
  • 1 egg
  • 1,5 dl helmelk
  • 50 ml rapsolje
  • 2 ss lunken honning
  • ½ ts havsalt
  • 250 g grovt sammalt hvetemel
  • 50 g siktet hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl grovhakkede hasselnøtter
  • Smør til å smøre brødformen

Slik gjør du: 

Grovmos bananene med gaffel i en bakebolle. Bland inn egg, melk, olje, honning og salt. Bland godt inn mel og bakepulver. Til slutt vender du inn hasselnøttene. Hell røren i en smurt brødform. Stekes på 180°C i 40-50 minutter. Brødet er ferdigstekt når en metallpinne kommer ren ut. Smaker godt alene eller med syltetøy på.