Foto: Erik Helgeneset

Stor forskjell på kjøttinnhold.

17. mai, utegrilling og sommeravslutninger gjør at det ofte kan bli mye pølser i mai og juni, både til barn og voksne. Hvis du bare spiser pølser en gang iblant, er det ikke så nøye hvilken type du velger. Spiser du derimot pølser til middag jevnlig, kan det være lurt for både barn og voksne å velge de pølsene som inneholder mest kjøtt og minst salt. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i wienerpølser.

Forskjell på rent kjøtt og farsemat

Vi anbefales å spise mindre kjøtt, men når vi først spiser kjøtt er det bedre å spise rent kjøtt enn farseprodukter som pølser og kjøttboller. Jo mer kjøttproduktet er spedd ut, desto mindre protein, jern og vitaminer inneholder det. Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere.

Kjøtt og kreftrisiko, hva sier forskningen?

Ok med pølser innimellom

Det er ingenting i veien for å spise pølser en gang iblant. I hvert fall ikke hvis du velger de typene som inneholder mye kjøtt og ikke altfor mye salt. Det er også et betydelig løft hvis du spiser grønnsaker ved siden av. For eksempel en salat, eller grønnsaker med dip. Og så handler det selvfølgelig om mengder, altså hvor mange pølser du spiser når du først spiser pølse.

Mat som gjør det lettere å holde vekten

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av wienerpølsene i denne testen, har vi sett på karbohydrater, protein, mettet fett, salt og andel kjøtt de inneholder per 100. Mye kjøtt og protein har trukket opp, mens mye karbohydrater, mettet fett og salt har trukket ned. Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Vi har valgt å ikke gi dårligere terningkast enn 2, ettersom ingen av pølsene kan sies å være så usunne. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.