Matvarer

Kost hold Matvarer, unsplash.com Wesual Click

En liten ABC i hvordan du sår grønnsaker

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 02. april 2025

Pass på lys, fuktighet, temperatur og ha is i magen og følg med! 

Visste du at spelt er en type hvete?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 09. mars 2025

Hva velger du hvis du kan velge mellom speltbrød og brød laget av hvetemel? Mange velger speltbrød. Kanskje fordi de tror det er sunnere, eller kanskje bare fordi spelt høres mer spennende ut? 

Derfor bør du starte dagen din med kaffe

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 15. januar 2025

Kaffe er en av verdens mest populære drikker, men det er ikke bare smaken og følelsen av å få mer energi som gjør den til en favoritt.

Surdeigsbrød for helsens skyld

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 04. januar 2025

Brød laget med surdeig utvikler rik smak, er svært holdbart og saftig men det ser også ut til å være gunstig for blodsukkeret og kan gjøre brød til en bedre jernkilde.

Hva er egentlig surdeig?

Detaljer
Skrevet av: Anna Vo, Mastergradstudent i klinisk ernæring
Publisert 19. desember 2024

Surdeig er deig som er gjæret av en surdeigskultur. Surdeigskultur kalles ofte for surdeigsstarter. Surdeigsstarter lages ved at du blander mel og vann og lar det stå i noen dager til det fermenteres. Når blandingen lukter syrlig, er det et tegn på at fermenteringsprosessen har startet.

Derfor bør du spise granateple oftere!

Detaljer
Skrevet av: Bramat.no
Publisert 15. desember 2024

Utenpå ser granateplet ganske grått og kjedelig ut, men åpner du denne spennende frukten, triller det ut en mengde knallrøde saftfylte perler.

Næringsinnholdet i nøtter

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient). Norsk tidsskrift for ernæring 2015;4:14-19.
Publisert 29. oktober 2024

Nøtter er en naturlig energi- og næringsrik råvare som på mange måter kan berike kosten vår.

Spis gresskaret!

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 07. oktober 2024

Gresskar er mer enn halloweenpynt, den er en deilig kalorifattig antioksidantkilde.

De sunne pseudokornene

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 02. oktober 2024

Visste du at quinoa, bokhvete og amarant ikke er ekte korn? Men de har mange helsefordeler! 

Sunn med urter og krydder

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 18. september 2024

Krydder og urter gir ikke bare maten smak, men gjør den også langt sunnere.

Naturlig algeolje kan bli vår fremtidige omega-3-kilde

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Publisert 17. august 2024

Dersom vi alle skal spise fisk i tråd med anbefalingene, går vi tom for fiskeolje.

Disse frøene bør du ikke spise for mye av

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 15. august 2024

Sunt med frø, men se opp for noen av dem!

Slik lager du hjemmelaget majones

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 08. august 2024

Hjemmelaget majones er enkelt å lage og smaker mye bedre enn den du får i butikken. Trikset er å bruke ingredienser med samme temperatur, og å være veldig tålmodig når man sper med oljen.

Trodde du dette var kantarell?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 08. august 2024

Hvis du har vært på sopptur, har du antakelig truffet på denne typen. Små gyllne, og temmelig like ekte kantarell. Ihverfall for oss som ikke er virkelige soppkjennere.

Disse grønnsakene bør du spise mer av!

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 06. august 2024

Finnes det én grønnsak som er sunnere enn alle andre?

Derfor bør du drikke te

Detaljer
Skrevet av: Mari Borge Eskerud, student klinisk ernæring
Publisert 24. juli 2024

De siste 25 årene har det blitt forsket mye på te og viktige bestanddeler i te for å finne ut om drikken kan beskytte mot sykdom.

Derfor bør du spise belgfrukter

Detaljer
Skrevet av: Erik Arnesen, M.Sc. Samfunnsernæring
Publisert 14. juni 2024

Belgvekster eller belgfrukter, kall det hva du vil! Sunt er det uansett!

Vet du hvorfor hunder ikke tåler sjokolade?

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. ernæringsbiologi
Publisert 30. mai 2024

Sjokolade kan være farlig for hunden. La heller ikke hunden få kakao, kaffe, øl eller nøtter.

Slank av nøtter

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 28. april 2024

Mange holder seg borte fra nøtter i redsel for å legge på seg. Det trenger de ikke gjøre!

Har du smakt mungbønner?

Detaljer
Skrevet av: Anna Vo, mastergradstudent i ernæring
Publisert 14. februar 2024

Sunt, godt, mettende og billig.

Nysgjerrig på chia?

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 11. februar 2024

Supermat kun for spesielt interesserte, eller noe alle bør spise?

Ost kan være sunnere enn vi har trodd!

Detaljer
Skrevet av: Cathrine Borchsenius, Klinisk ernæringsfysiolog (MSc/Cand.scient. klinisk ernæring)
Publisert 22. januar 2024

Forskjell på mettet fett fra ost og annet mettet fett.

Derfor bør du spise quinoa

Detaljer
Skrevet av: Artikkel av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius. Foredrag av ernæringsbiolog Lise von Krogh.
Publisert 09. januar 2024

Sunnere enn ris og pasta!

Er kaffe vanndrivende?

Detaljer
Skrevet av: Lise von Krogh, Ernæringsfysiolog (MSc./Cand.scient. ernæringsbiologi)
Publisert 28. november 2021

Koffeinet i kaffe øker urinproduksjonen, men blir du egentlig inntørket av å drikke kaffe?

Side 1 av 10

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10