Sjekk salt- og fettinnhold!
Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av. Men det finnes etterhvert mange typer bacon i butikkene, og noen er helt klart et bedre valg enn andre.
Velg magert eller stek bort fettet
Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier og mettet fett. Dette gjør du ved å lese næringsdeklarasjonen, eller se på hvordan baconet ser ut. Er det mye/tykke hvite striper, er det mye fett. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det.
Et annet tips er å steke baconet litt lenge. Da smelter nemlig mye av fettet, og blir til flytende fett i pannen. Så lenge du ikke heller dette fettet over maten, vil du få i deg mindre fett hvis du steker baconet litt lenge.
3 dagers meny for deg som vil ned i vekt
Sjekk saltinnhold og røykemetode
De aller fleste får i seg mer salt enn anbefalt. Bacon er salt mat, og en av grunnene til at bacon ikke bør være hverdagsmat. Det kan også være greit å sjekke saltinnholdet, det er en del forskjell på hvor mye salt de ulike typene inneholder.
Både når du velger bacon og annen mat med røyket smak, er det lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt. Mattilsynet anbefaler å velge mat som inneholder røykearoma fremfor tradisjonell røyket mat. Røyket mat er nemlig ikke bra for helsen. De fleste av bacontypene i denne testen er tilsatt røykaroma, men noen er røyket på tradisjonelt vis.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et bacon som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned. Vi har også gitt minuspoeng til de produktene som er røyket på tradisjonell måte.
Vi har valgt å gi terningkast 2-5 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen. Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.
Det finnes vel nesten ikke nye hyggeligere enn lukten av stekt egg og bacon en søndags morgen! Bacon er fett, salt og røkt, med andre ord kjøtt du ikke bør spise for mye av. Men det finnes etterhvert mange typer bacon i butikkene, og noen er helt klart et bedre valg enn andre.
Testresultater
Prior Kalkunbacon

Lite mettet fett, bra med protein. En del salt.
Energi: 648 kJ (155 kcal)
Fett: 7,5 g
Mettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 4,1 g
Sukkerarter: 0,8 g
Protein: 18 g
Salt: 1,9 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Nortura SA
Grilstad Lev litt lettere filetbacon

Lite mettet fett, bra med protein. En del salt.
Energi: 971 kJ (232 kcal)
Fett: 9 g
Mettet fett: 3 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 20 g
Salt: 2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Grilastad AS
Finsbråten Bacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, en del salt.
Energi: 1400 kJ (340 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0,1 g
Sukkerarter: 0,1 g
Protein: 14 g
Salt: 2 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Finsbråten AS
Gilde Stjernebacon tørrsaltet

Mye mettet fett, greit innhold av protein, en del salt.
Energi: 1479 kJ (358 kcal)
Fett: 34 g
Mettet fett: 12 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 13 g
Salt: 1,9 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Coop Bacon uten svor

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 1 g
Sukkerarter: 0,3 g
Protein: 14 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Coop Jaktbacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1440 kJ (350 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 13 g
Karbohydrater: 1 g
Sukkerarter: 0,3 g
Protein: 14 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Fatland Ølen AS
Gilde Stjernebacon

Mye mettet fett, greit innhold av protein, mye salt.
Energi: 1246 kJ (301 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 9,7 g
Karbohydrater: 0,5 g
Sukkerarter: 0,5 g
Protein: 14 g
Salt: 2,4 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Gilde Bacon i skiver

Mye mettet fett, mye salt.
Energi: 1391 kJ (337 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukkerarter: 0,1 g
Protein: 12 g
Salt: 2,1 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
Nordfjord Tørrsaltet bacon

Mye mettet fett, en del salt.
Energi: 1444 kJ (345 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 12,3 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 12 g
Salt: 2,1 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nordfjord kjøtt AS
Gilde Skogsbacon

Mye mettet fett, mye salt.
Energi: 1452 kJ (351 kcal)
Fett: 33 g
Mettet fett: 12 g
Karbohydrater: 0,3 g
Sukkerarter: 0,1 g
Protein: 13 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nortura SA
First Price Bacon med svor

Mye mettet fett, mye salt.
Energi: 1448 kJ (351 kcal)
Fett: 33,3 g
Mettet fett: 12,5 g
Karbohydrater: 0,2 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 12,4 g
Salt: 2,2 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Unil AS
Tulip Bacon

Mye mettet fett, mye salt.
Energi: 1320 kJ (321 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 12 g
Karbohydrater: 0 g
Sukkerarter: 0 g
Protein: 15 g
Salt: 2,7 g
Røykaroma: nei
Produsent/distributør: Tulip Norge AS
Nordfjord Bacon uten svor

Mye mettet fett, veldig mye salt.
Energi: 1266 kJ (303 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 10,7 g
Karbohydrater: 0,6 g
Sukkerarter: 0,4 g
Protein: 11 g
Salt: 3,1 g
Røykaroma: ja
Produsent/distributør: Nordfjord kjøtt AS
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.