Større forskjell på pris enn næringsinnhold.
Faste hvite oster er noe mange spiser ofte, gjerne hver dag og kanskje også til flere av dagens måltider. Det er bra, for ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kalsium, jod, protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 og sink.
Viktig kilde til kalsium og jod
Ost og andre meieriprodukter er faktisk vår viktigste kilde til både kalsium og jod, to næringsstoffer som en del får i seg for lite av. For å sikre inntaket av kalsium anbefales vi å innta 3 enheter med meieriprodukter per dag. En enhet regnes som et glass melk, en yoghurt/skyr el, eller en skive brød eller knekkebrød med ost.
De som av en eller annen grunn ikke spiser meieriprodukter, bør drikke plantemelk tilsatt kalsium eller ta kalsiumtilskudd. De som ikke spiser noe særlig hvit fisk, bør også ta tilskudd av jod. Fisk og meieriprodukter er nemlig våre viktigste kilder til jod.
Tre næringsstoffer du kan få for lite av
Spis ost selv om du ikke tåler laktose!
Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker (laktose). Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker, og tåles derfor at de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod.
Like mye vitaminer og mineraler i magre oster
Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Magre guloster inneholder som regel rundt 16-17 % fett, mens noen kan være enda magrere enn dette.
Som med melk, er det slik at de magre variantene inneholder omtrent akkurat samme mengde næringsstoffer som de fete. Forskjellen er bare at de inneholder mindre fett og kalorier. Som du ser fra denne testen er det faktisk mer kalsium i de magreste ostene.
Sjekk pris og test smak
I våre tester vurderer vi ikke pris og smak, men vi kan likevel ikke unngå å skrive litt om pris i akkurat denne testen. Det er nemlig slik at flere av "billigostene", som har matvarekjedenes egne merker, for eksempel Coop, REMA 1000 og Xtra er laget av samme produsent; nemlig Synnøve Finden. Næringsinnholdet i disse ostene er nokså likt, og kanskje også smaken? Den største forskjellen på Synnøve Findens egne oster og de som er laget for ulike matvarekjeder ser ut til å være prisen. "Billigmerkene" er nemlig langt billigere!
Slik har vi gjort testen
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, kalsium og salt. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens innholdet av fett og salt trekker ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Synnøve Lett 10 %
En av testens vinnere. Mye kalsium og greit med salt. Lite mettet fett.
Energi: 897 kJ (214 kcal)
Fett: 10 g
Mettet fett: 6 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 31 g
Salt: 1,1 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 925 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Synnøve Lett 16 %
En av testens vinnere. Mye kalsium og greit med salt. Lite mettet fett.
Energi: 1085 kJ (260 kcal)
Fett: 16 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 29 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 830 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Tine Jarlsberg
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,1 g
Jod: 32 mikrog
Kalsium: 780 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Tine Jarlsberg vellagret
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1512 kJ (364 kcal)
Fett: 28 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 28 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 780 mg
Produsent/distributør: Tine SA
First Price Hvitost
Bra med kalsium, mer salt enn vinnerne.
Energi: 1312 kJ (315 kcal)
Fett: 23 g
Mettet fett: 14 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 27 g
Salt: 1,3 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 836 mg
Produsent/distributør: Unil AS
Tine Ekstra vellagret Norvegia
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1495 kJ (360 kcal)
Fett: 28 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,2 g
Jod: 29 mikrog
Kalsium: 780 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Tine Vellagret Norvegia
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1495 kJ (360 kcal)
Fett: 28 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,2 g
Jod: 29 mikrog
Kalsium: 780 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Tine Sveitser vellagret
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1512 kJ (364 kcal)
Fett: 28 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 28 g
Salt: 1,3 g
Jod: 45 mikrog
Kalsium: 790 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Tine Norvegia
Bra med kalsium, men mindre protein og mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,2 g
Jod: 31 mikrog
Kalsium: 820 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Synnøve Emmentaler
Bra med kalsium, men mindre protein og mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1404 kJ (338 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 26 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 850 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
REMA 1000 Prima gulost
Mindre kalsium enn mange av de andre. Greit med mettet fett.
Energi: 1421 kJ (342 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 15 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 675 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Synnøve Gulost
Bra med kalsium. Mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1404 kJ (338 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 26 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 802 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Synnøve Småhullsost
Bra med kalsium. Mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1404 kJ (338 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 26 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 802 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Synnøve Vellagret gouda
Bra med kalsium. Mindre protein og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1404 kJ (338 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 26 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 802 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Xtra Gulost
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1310 kJ (315 kcal)
Fett: 23 g
Mettet fett: 14 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 27 g
Salt: 1,4 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 675 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Synnøve Gouda
Mindre kalsium og mer mettet fett enn vinnerne.
Energi: 1404 kJ (338 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 26 g
Salt: 1,2 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 675 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Tine Fyldig Norvegia
Mer mettet fett og mindre kalsium enn vinnerne.
Energi: 1535 kJ (370 kcal)
Fett: 30 g
Mettet fett: 19 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 25 g
Salt: 1,2 g
Jod: 41 mikrog
Kalsium: 730 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Coop Gulost
Mindre kalsium enn mange av de andre.
Energi: 1404 kJ (228 kcal)
Fett: 26 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 0,1 g
Protein: 26 g
Salt: 1,3 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 675 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden AS
Tine Østavind
Mer mettet fett enn de andre typene. Mindre kalsium enn mange av de andre. .
Energi: 1643 kJ (396 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 21 g
Karbohydrater: 0,0 g
Protein: 27 g
Salt: 1,3 g
Jod: - mikrog
Kalsium: 675 mg
Produsent/distributør: Tine SA
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.