Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Legen anbefaler meg å droppe både egg og melk.

Jeg har en sønn på 3,5 mnd, han har hatt veldig mye småbarnseksem, og vi fikk påvist egg allergi ved prikktest. Fastlegen vår anbefalte meg likevel å kutte ut alle melkeprodukter, men hvor streng skal jeg være? Dersom det kan inneholde spor av melk eller egg bør jeg da unngå produktene?

Kan jeg spise produkter som inneholder feks skummetmelkepulver? Er det noen produkter jeg kan få via legen min til han. Ønsker å begynne med grøt når han blir firemnd og gi morsmelken frem til han er ca 8 mnd ( grunnen til dette er at vi aldri fikk til amming så jeg har pumpet alle måltider til han) jeg kan vel ikke spe grøten med morsmelkerstatning da den er basert på kumelk. synes det er vanskelig å finne informasjon om hva jeg kan spise eller ikke spise. Kan jeg feks ha produkter av melk fra andre dyr?

Klinisk ernæringsfysiolog Janne Kvammen svarer:

Cirka 30 % av barn med eksem har matvareallergi. Jeg forslår at du følger fastlegens råd om å unngå egg og melkeproteiner. Bakgrunnen er at melk er den matvaren som er mest vanlig å reagere på hos småbarn og eggallergi er påvist. Tester på matvareallergi er usikre, og det er viktig å se hvordan barnet responderer på dietten.

Det er vanlig at man i startfasen av en utredning/behandling av matvareallergi setter mor på streng diett dersom barnet ammes. Årsaken er at allergenene (proteinstoffer i melk og egg) kan gå via morsmelken og til barnet. Noen barn er svært sensitive og mor må følge diett hele ammeperioden. Andre allergiske barn kan tåle at mor har litt melk/egg i sitt kosthold uten å reagere.

Avhengig av hva som skjer via morsmelken vil man vurdere om/når barnet selv kan få melk direkte i sitt kosthold etter det har starter med fast føde. Det beste er å diskutere dette med allergikyndig barnelege. Et viktig prinsipp er at man ikke bør følge diett over lang tid uten at provokasjon (å forsøke litt av maten man mistenker allergi mot) vurderes av lege. Eksem påvirkes ofte av mange ulike faktorer, og det er viktig å unngå diett hvis den ikke gir effekt.

Det finnes spesielle morsmelkerstatninger til melkeallergiske barn på apoteket. Dersom sønnen din får diagnosen melkeproteinallergi har han rett på blå resept og dekning av utgifter til spesialmelkeerstatningen. Dette må ordnes av legen. Disse morsmelkerstatningene anbefales å bruke i grøter uten melk og ved behov for morsmelkerstatning.

Ved amming og diett uten melk anbefaler jeg at mødre tar kalsium 1000 mg/dag, 1 multivitamin-mineraltablett (med bl.a vitamin D, B12 og jod) og omega-3 tilskudd. Babyen bør få vitamin D tilskudd, gjerne i form av tran 5 ml/dag.

Ved melkefri og eggfri diett skal denne være streng, dvs all mat og drikke med litt melk eller egg i skal unngås. Spor av melk og egg er ikke et problem i mors kosthold ved amming, og som regel heller ikke til barn med eksem. Les mer om diettene på www.naaf.no. Det er viktig at du vet om alle ord som betyr melk (f.eks myse, natriumkaseinat, kasein) og egg (ovalbumin).

Jeg vil anbefale at du forsøker å finne en klinisk ernæringsfysiolog som kan gi mer individuelle råd dersom det viser seg at barnet ditt responderer bra på diett og dere trenger å følge diett over tid. Det er nyttig både for få til dietten godt nok og for å sikre næringsinntaket til både liten og stor.

Mvh

Janne Kvammen, Klinisk ernæringsfysiolog

Medforfatter av boken: "Bare Barnemat", Kagge forlag

Annonse:

Medlemsklubb

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke

Siste tester

Annonse:
Dropp søtpålegg og pålegg tilsatt karragenan, velg heller andre pålegg.