Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Et naturlig alternativ til kunstig sukker.

Det er liten tvil om at det er lurt å kutte ned på sukker og andre raske karbohydrater hvis du har lyst på en sunn kropp og stabil vekt. Men hva hvis du har skikkelig lyst på noe søtt selv om du egentlig forsøker å begrense inntaket av sukker, søte drikker, kaker og søtsaker?

Kunstig eller naturlig sukker?

I løpet av de siste årene har det kommet mange alternativer til "vanlig sukker", eller sukrose som det egentlig heter. Blant disse alternativene skiller vi mellom kunstig og naturlig søtstoff.

Eksempler på kunstig søtstoff som er tillatt i Norge er aspartam og acesulfam K Sakkarin. Disse søtstoffene gir en søt smak uten å påvirke blodsukkeret og uten å tilføre kroppen kalorier.

Av naturlige søtstoff har vi blant annet fruktose og stevia. I 2006 ble det naturlige søtstoffet Sukrin tillatt i Norge.

Sukrin, et naturlig søtstoff

Sukrin, eller erythritol som det egentlig heter er en sukkeralkohol som finnes naturlig i blant annet melon, pærer og druer. Sukrin gir ingen kalorier og ingen blodsukkerstigning.

Sukrin lages gjennom fermentering (gjæring) av druesukker (glukose). Man tilsetter en bakteriekultur til glukose, som da blir omdannet til sukkeralkoholen erythritol.

Forskjellig fra andre sukkeralkoholer

Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner, og blir tatt opp nesten fullstendig (90%) i tynntarmen, og skilt ut uforandret.

De andre sukkeralkoholene er større, og blir bare delvis absorbert i tynntarmen. De går derfor videre til tykktarmen, hvor de brytes ned av bakterier som produserer fettsyrer og gasser. Disse fettsyrene tas opp i kroppen som energi. I tillegg trekkes vann ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), noe som kan før til oppblåsthet og løs mage.

Fordeler med sukrin

I tillegg til å ikke tilføre kalorier og heller ikke føre til blodsukkerstigning, er sukrin visstnok tannvennlig fordi denne sukkeralkoholen begrenser bakterieveksten i munnen. Sukrin virker dessuten som en antioksidant i kroppen. I følge denne rapporten, er sukrin et trygt alternativ til andre typer søtstoffer.

Kilde: Funksjonell mat

Foto: Morguefile

Annonse:

Medlemsklubb

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke

Siste tester

Annonse:
Fremdeles for mye akrylamid i noen typer chips.
Viktig å skille mellom ulike grader av prosessering.
Her er en deilig pusteøvelse som vil gjøre deg rolig og avslappet.
Sliter med å bygge synlige muskler.
Supergod lasagne, med eller uten kjøtt.