Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Huden dekker hele kroppens ytre overflate og er faktisk kroppens største organ.

Viktig med nok omega- fettsyrer

Til sammen utgjør huden om lag 5 % av den totale kroppsvekten. Hudens hovedfunksjon er å beskytte kroppen mot påvirkning fra det ytre miljø, gjennom å fungere som en barriere mot kjemisk påvirkning, mikroorganismer, UV- lys, være sanseorgan for trykk, berøring, varme/ kulde og smerte. Huden regulerer også kroppstemperaturen, og lagrer fett og væske. Huden er altså et komplekst og nødvendig organ.

Omega-3, viktig for huden

Omega -3 fettsyrer spiller en viktig rolle i cellefornyelse og generell helse, men kroppen kan ikke selv produsere omega-3 fettsyrene, og må derfor få disse fettsyrene fra mat og kosttilskudd. Gode kilder til omega- 3 er fet fisk som ørret, laks og sild, tran og fiskeoljer, altså de marine kildene. Rapsolje, soyaolje og linfrøolje er også kilder til omega-3, men dette er vegetabilske kilder, og har ikke samme helsemessige dokumenterte virkning som de marine. Les mer på http://mollers.no/c-46-Hvordan-velge-riktig-omega-3.aspx

Beskytter mot solbrenthet og eksem

Mangel på essensielle fettsyrer gir tydelige symptomer i huden. Omega-3-fettsyrene er viktige for alle kroppens celler, også hud- og hårcellene.

En økt mengde omega-3-fettsyrer i cellemembranen gjør at cellene får en smidigere struktur. Dette fører igjen til at huden blir mykere og holder lettere på fuktigheten.

Studier har vist at et jevnlig inntak av omega-3-fettsyrer beskytter huden slik at man ikke blir så lett solbrent.

Det er også mange med eksem og psoriasis som merker bedring ved bruk av omega-3-tilskudd. Dette tilskrives omega-3 fettsyrenes anti- inflammatoriske egenskaper, som også er nyttig i forbindelse med lindring av allergier, utslett og elveblest.

En studie fra 2006 ble gjort på pasienter med alvorlig atopisk eksem som fikk høye doser med omega fettstyrer og antioksidanter, viser at kosttilskudd har effekt på eksemhud.

Hjelper mot kviser

De to viktigste ingrediensene i omega -3 fiskeoljer, EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre) kan omdannes til prostaglandiner (bestemte hormoner som hjelper regulere kroppens celler), og disse kan holde androgene hormoner i balanse, noe som gir immunitet mot eksterne forurensninger og miljøgifter som fører til allergi.

Omega -3 kan også være også et godt middel for hudforstyrrelser som akne. Dette tilskrives også prostaglandinene som hjelper med å opprettholde balanse i produksjon av talg/ olje i hårsekkene og kan dermed forhindre forekomst av akne.

Beskytter mot solskader

Omega-3 fettsyrer i kosten beskytter også huden mot UV-skader, fordi de øker produksjonen av kollagen og elastin, som er nødvendig for å holde huden fuktig og ungdommelig.

En tilstand som kalles Phrynoderma, som resulterer i ru hud på ekstremiteter (armer og ben), er forårsaket av mangel på omega-3 fettsyrer i kosten.

I dag anbefaler norske ernæringsmyndigheter at man får i seg ca 1 gram omega-3 hver deg, først og fremst for å bedre hjertehelse, immunforsvar og mental utvikling. Og med såpass gunstige bi- effekter på hud og hår er det ingen grunn til å ikke ta daglig tilskudd av Möller`s tran eller Möller`s dobbel! Les mer på: http://mollers.no/c-74-Möllers-Tran-1-gram-omega-3-garanti.aspx

Relevante referanser:
Simopoulos, A.P. 1991. Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am. J. Clin. Nutr. 54:438-463.
Berth-Jones, J. & Graham-Brown, R.A. 1993. Placebo-controlled trial for essential fatty acid supplementation in atopic dermatitis. Lancet 341 88860):1557-1560.
Sies, H. & Stahl, W. 2004. Nutritional protection against skin damage from sunlight. Anu. Rev. Nutr. 24: 173-200.
Jackson, M.J., McArdle, F., Storey, A., Jones, S.A., McArdle, A. & Rhodes, l.E. 2002. Effects of micronutrient supplements on u.v.-induced skin damage. Proc. Nutr. Soc. 61 (2):187-189.
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke