Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Velg sko etter terreng og lengde på turene.

Fjellet byr på mye forskjellig terreng, og dette bør du tenke på før du tar på deg skoene og setter ut på tur.

Går du turer over flere dager, og har en tung sekk å bære på, bør du velge andre sko enn hvis du skal gå en dagstur i tørt terreng. Nedenfor finner du tips til hvilke sko du bør velge på de ulike fjellturene.

Joggesko fungerer ok på tur spesielt på flate stier i tørt terreng. Joggesko trekker vann, har begrenset med friksjon og blir fort slitte.

Fjelløpesko er sko som fungerer godt på dagsturer uten tung sekk. De er lette, har god friksjon og trekker ikke vann. Fjelløpesko er sko mange konkurranseløpere velger på løp i fjellet. Salomon Sense Ultra er et bra alternativ innen denne sjangeren

Halvhøye tursko som gortex tekstilsko passer bra på lange turer, i bløtt terreng uten for tung sekk. Dette er sannsynlig den mest solgte skoen for fjellturer. De har ok med støtte, grovere mønstre og holder deg tørr i vått terreng. Hagløfs vertigo hi gt er et eksempel i denne sjangeren

Kraftige fjellsko er oftere noe tyngre og kraftigere enn andre fjellsko, men er et bedre valg på lange turer med tynge sekker. Har du svake ankler kan du også velge en høyere modell som støtter godt. Dette er en sko jegere som gå utenfor stier ofte velger. Crispi skarven gtx er en av mange fjellsko i denne sjangeren.

Skinn, tøy eller membran

Når du kjøper sko, har du valget mellom skinn, tøy eller membran. Ulempen med membraner er at de har begrenset med pustegenskaper og du kan bli våt av svette på varme dager.

Vær også forsiktig med småstein som kan gnage hull i membranen. Disse skoene tørker også senere enn om man velger rene tøysko. Impregnerte tøysko kan da være et godt alternativ.

Viktig å tenke på når du kjøper sko

At skoen passer er det viktigste når du skal velge sko. Prisen er da ikke så viktig, selv om pris ofte viser komforten og holdbarheten på skoen.

Bruker du skoene noen uker hvert år kan du velge en billigere modell enn hvis du bruker skoene mye. Prøv forskjellige modeller og forskjellige merker inntil du finner sko som sitter godt på beina. Skoene skal føles riktige og gode på bena, men husk at myke sko kan vide seg litt ut ved bruk.

Gå alltid inn skoen på dagsturer før du legger ut på lengre turer!

Vedlikehold av fjellsko

Alle typer sko trenger impregnering og vedlikehold for å holde lengre. Tøysko har godt av en spray i ny og ne. Er det hull i membranen kan skoen fortsatt brukes. Skinnsko skal aldri bli tørre og bør smøres inn med fett regelmessig.

God tur!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke