Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Sommermånedene er over oss, og mange faller ut at treningsrutinene.

Du har sikkert hørt at trening er ferskvare, og er kanskje bekymret for at du må begynne helt på nytt når høsten kommer hvis du ikke får trent nok i sommer.
Heldigvis har vi en god nyhet: Over kortere perioder er det mulig å opprettholde din fysiske form med mindre trening enn du ellers gjør!

Viktig med en god grunnform

Det er gjort mange undersøkelser på hvor raskt nedgang i både kondisjon og muskulære egenskaper skjer i inaktive eller mindre aktive perioder. De fleste av disse studiene viser at personer som er godt trente vil få en langsommere nedgang i kondisjon og styrke enn de som ikke har like godt grunnlag.

Er du nybegynner eller fortsatt i en oppbygningsperiode vil formen (utholdenhet og styrkemessig) kunne senkes til utgangspunktet ved å kutte treningen helt over flere uker.
Jo mer trent du er, desto bedre samvittighet kan du altså ha når du tar deg litt treningsfri i sommer.

Litt er bedre enn ingenting

Alle kropper er forskjellige og vil reagere ulikt på perioder med lite trening. Hvor mye formen din påvirkes av en sommer uten trening er derfor umulig å si. Men det vi vet, er at uansett hva slags form du er i utgangspunktet, vil formen gå mindre tilbake hvis du bare reduserer treningsmengden istedenfor å ta helt pause fra treningen.

Hvordan legge opp treningen for å holde på den gode formen i sommer?

  • Ikke ta helt pause, hold i gang en aktiv hverdag. Dette vil bremse de fysiologiske responsene på inaktivitet, men også motvirke at du mentalt faller ut av treningsvanene.
  • Ved reduksjon i treningsmengde bør du fokusere på intensitet. Jo færre og kortere økter, jo mer effektivt bør du trene når du først gjør det. Dette betyr over moderat intensitet, altså over 70-75% av makspuls.
  • Oppretthold styrketreningen eller i det minste motvirk nedgang i form ved øvelser med enkelt utstyr eller kroppsvekt selv om du ikke har tilgang til treningsstudio.
  • Pakk med deg treningstøy når du reiser bort. Å jogge på et nytt sted er en opplevelse i seg selv.
  • Anbefalingene for fysisk aktivitet er minst 30 minutter daglig, da skal pulsen økes og du skal kjenne at du bruker kroppen.
  • Holder du ved like treningen i løpet av sommeren er det mye enklere å komme tilbake til gamle treningsvaner til høsten!
Kilder:
Divergent response of metabolite transport proteins in human skeletal muscle after sprint interval training and detraining
Kirsten A. Burgomaster, Naomi M. Cermak, Stuart M. Phillips, Carley R. Benton, Arend Bonen, and Martin J. Gibala
Exercise Metabolism Research Group, Department of Kinesiology, McMaster University,
Hamilton, Ontario; Department of Kinesiology, University of Waterloo, Waterloo, Ontario; and
Department of Human Health & Nutritional Sciences, University of Guelph, Guelph, Ontario, Canada.
Muscular characteristics of detraining in humans. Mujika I, Padilla S. Departamento de Investigación y Desarrollo, Servicios Médicos, Athletic Club de Bilbao, Basque Country, Spain.
The effect of detraining and reduced training on the physiological adaptations to aerobic exercise training.
Neufer PD. Source US Army Research Institute of Environmental Medicine, Natick, Massachusetts.
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke