Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Lettlurt eller kunnskapsløs?

Trening er trendy, og stadig vekk dukker det opp nye ”fancy” øvelser som garanterer optimal effekt og raske resultater. Overalt kan du lese om hvordan du kan få flat mage, sprettrumpe og veltrente armer ved hjelp av noen få minutters trening per uke.

Selvfølgelig hadde det vært både komfortabelt og enkelt hvis det virkelig var mulig å oppnå raske resultater med minimalt med innsats. Men hvis målet er bedre kondisjon, økt styrke, en fastere kropp eller spretten rumpe må det nok hardere trening til.

Ønsker du optimal effekt av treningen, kan det også være lurt å frigjøre seg fra noen av de vanligste treningsmytene. Ta en titt på disse:

Teori 1: Du får vaskebrett mage av å trene situps eller andre mageøvelser ti minutter tre ganger i uken.

Svar: Nei, det gjør du ikke! Her kommer det også helt an på utgangspunktet. Er du overvektig, er du nødt til å trene kondisjonstrening for å gå ned i vekt (redusere fettmasse) samt øke styrke i hele kroppen, før du i det hele tatt kan begynne å tenke på «vaskebrett».

Er du godt trent i utgangspunktet, kan du godt ha som mål å få vaskebrettmage, men det er viktig å være klar over at det å trene baseøvelser (eks. knebøy, markløft, roing, chins og militærpress) med tunge vekter er MYE bedre magetrening enn å bruke titalls minutter på spesifikk magetrening i apparater, situps eller andre varianter! (NB. Husk at for at du skal få vaskebrett må du ha lav fettprosent)

Teori 2: Du får store lår av spinning.

Svar: Nei! Se bare på dagens profesjonelle syklister, de har da ikke store lår?  Spinning er tvert imot god kondisjonstrening! Så til alle jenter som ønsker å forbrenne litt fett men som er redd for å for store lår; gå på spinning-time om du ønsker det.

Teori 3: Du forbrenner mer fett ved lav intensitet.

Svar: Absolutt ikke! Under selve treningsøkten vil du forbrenne en større ANDEL fett, men den totale fettforbrenningen er langt større ved høyintensitet/intervall trening da du forbrenner mer fett i hvile i tiden etter treningen. Så totalt sett forbrenner du mer fett ved høyintensitets trening enn ved lavintensitet. I tillegg blir du i bedre form. Men husk å tren variert!

Teori 4: Du får klumpete og store muskler ved styrketrening.

Svar: Nei, for mosjonistene som trener tre ganger i uken både i form av kondisjon og styrketrening er det ikke mulig å få store og klumpete muskler. Vil du øke muskelmassen må du virkelig gå inn for det ved å trene strukturert, ofte og hardt nok. I tillegg er også matinntaket veldig viktig ved ønske om å bli større og sterkere. Så ikke hver redd for å legge på vekter, og skjære grimaser under styrketrening. Da vil du bare merke gode resultater i form av en fastere og sterkere kropp.

Teori 5: Bedre resultater ved mye og hard trening

Svar: Dette er både feil og delvis rett. Det kommer helt an på hvor flink du er til å hvile og spise nok (restituere) mellom hver treningsøkt. Det er fort gjort å bli overtrent hvis du ikke får tilstrekkelig med hvile.

Matinntaket spiller også en vesentlig rolle her, energibehovet øker ved trening så det er viktig at du ikke er i energiunderskudd. Da vil du bryte deg ned istedenfor å bygge deg opp.

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke