Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Slik blir joggeturen både effektiv og motiverende.

Hei!

Jeg er en mann som lenge har kun løpt på mølle innendørs. Denne sesongen har jeg lyst til å starte å løpe utendørs, men husker godt hvor lite motiverende og tungt jeg syns det var forrige gang jeg prøvde. Har dere noen tips til hvordan jeg skal starte å jogge utendørs?

Hilsen Thomas


Muskelfysiolog og personlig trener Helene Høimyr svarer: 

helene
Helene Høimyr har en mastergrad i muskelfysiologi og bachelor i molekylærbiologi fra Universitetet i Oslo. Hun er også utdannet personlig trener, treningsveileder og kostveileder på Norges Idretsshøyskole.
Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei Thomas, og takk for spørsmålet ditt!

Jogging utendørs er en fantastisk måte å trene på, særlig om man virkelig prøver å gjøre hver økt så effektiv som mulig.

Fordi du tydeligvis har løpt endel på mølle innendørs er kanskje utholdenheten din relativt god, slik at joggingen utendørs kan bli en fortsettelse på dette.

Når man jogger innendørs på tredemølle vil underlaget være skånsomt, men også veldig ensformig. Dette er to faktorer som blir veldig varierende utendørs om du ser mulighetene i å jogge på sti, asfalt, gress, grus osv. En annen stor forskjell på å jogge på mølle og utendørs er variasjonen og utfordringene i stigninger og nedoverbakker. Om du ikke har variert dette selv på mølla vil det å jogge utendørs gi store muligheter til å utfordre både formen og det mentale underveis.

En annen stor forskjell du kommer til å merke ved å jogge utendørs er at det krever mer av løpeteknikk for å komme seg fremover i løpesteget. Det er veldig enkelt å legge til seg en "sittende" løpestil innendørs, noe på grunn av at båndet og hastigheten holdes opp uavhengig av deg. Dette fungerer veldig fint innendørs, men utendørs må du drive deg selv fremover, noe som mange opplever som veldig tungt i starten.

Mine beste tips til å både trene effektivt og motiverende utendørs nå i joggesesongen:

  • Planlegg løpeturene før du starter slik at du vet om fokuset er å løpe raskt, langt, eller om teknikk er det viktigste. I starten er det lurt å tenke på hvordan kroppen henger med på løpingen.
  • Senk skuldre, løft med forside lår, spark aktivt fra, skyv hofta opp og frem, og la armene pendle tett inntill siden. Velg ut noen punkter som du jobber med en viss del av turen. Det blir ofte for mye å tenke på om hele løpeteknikken skal endres på en gang.
  • Legg inn "pauser" i turen der du løper som du er vant til fra før, for så å fokusere på teknikk igjen.Finn deg en runde du kan bruke som motivasjonsfaktor.
  • Start joggesesongen med en joggetur der du tar tiden, teller antall pauser, eller liknende. Bruk denne runden fremover til sjekke hvilke resultater du har fått, og hvor du har forbedret deg siden sist.
  • Sørg for at joggeskoene du bruker passer til både din fot, løpestil, og type trening du har planer om å utføre.

Veldig mange kan kjenne igjen i spørsmålet ditt, og det finnes uendelig mange tips til hvordan man kan finne løpegleden utendørs.

Husk at det som gir deg motivasjon er viktig å bruke, og at treningen må være utfordrende for å få gode resultater i forhold til hva du ønsker å oppnå!

God løpetur!

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke