En full risikoanalyse konkluderer med at aspartam er trygt å bruke.

Aspartam, eller E951, er et søtstoff som er 200 ganger søtere enn sukker. Søtstoffet tilsettes blant annet energidrikker, brus, desserter, søtsaker, tyggegummi og yoghurt i stedet for sukker.

Det er kun en gruppe i befolkningen som ikke tåler dette søtstoffet, vi andre kan trygt bruke det.

Det betyr likevel ikke at det er sunt å drikke sukkerfri brus, dette uansett en syreholdig drikke som kan føre til syreskader på tannemalje. Vann er fremdeles beste tørste drikke. Les også: 5 myter om aspartam

Risikoen knyttet til aspartam vurderes jevnlig

Nylig har det blitt gjort en grundig risikoanalyse av aspartam, og konklusjonen er klar: Aspartam er trygt å bruke!

- Vi har snudd hver stein, sier European Food Safety Authority (EFSA) til BBC health.

Denne grundige gjennomgangen har inkludert kliniske studier, innspill fra interessegrupper og en vurdering av mer enn 200 kommentarer og innspill som har kommet inn.

Blant annet har ekspertgruppen sett på om aspartam kan øke risikoen for genskader og kreft, skader på nervesystem, hjerne, adferd hos voksne og barn og hvordan aspartam påvirker fosteret innenfor et akseptabelt inntak.

- Denne vurdering representerer en av de mest omfattende risikovurderinger av aspartam noen gang er gjennomført. Det er et skritt i riktig retning for å styrke forbrukertilliten til den vitenskapelige understøttelsen av EUs matsikkerhetssystem og regulering av tilsetningsstoffer i mat, sier Dr Alicja Mortensen i en pressemelding fra EFSA.

Dette er heller ikke første gangen EFSA gjør en vurdering av aspartam . Siden 2002 har ekspertgruppen vurdert vitenskapelige studier på aspartam i 2006, 2009, 2011 og nå i 2013.

Hvor mye kan du få i deg?

Et akseptabelt daglig inntak (ADI) på opp til 40 mg per kilo kroppsvekt regnes som trygt. For en voksen person på 60 kg tilsvarer dette 2,4 gram aspartam og et barn på 15 kilo tåler 0,6 gram per dag.

For å overskride den trygge ADI-grensen må du derfor drikke hele 4 liter lettbrus som er tilsatt maksimalt tillatt aspartam hver eneste dag resten av livet. Dette er det samme som 12 bokser á 0,33 liter.

I virkeligheten inneholder de fleste sukkerfrie drikker 3-6 ganger mindre mengder enn det som er maksimalt tillatt å tilsette.

Det betyr dermed at må drikke minst 12 liter eller 36 bokser (á 0,33 liter) hver dag for at det skal være helseskadelig.

Aspartam brytes ned i tarmen

Når du spiser mat med aspartam, vil aspartam raskt brytes ned til aminosyrene fenylalanin og asparaginsyre.

Fenylalanin er en vanlig aminosyre i proteiner i mat, men om du får i det store doser av denne aminosyren kan den være giftig.

Asparaginsyre er også en del av matens proteiner. Omdanningsproduktet, glutamat, kan være uheldig for nervesystemet om du får i deg store mengder.

Aspartam brytes også ned til metanol, som også finnes i frukt, grønnsaker og som kroppen selv kan danne. Metanol er kjent for å være gifitig når inntaket er ekstremt høyt, slik som i farlig hjemmebrent sprit.

Inntak av fenylalanin, asparaginsyre og metanol fra mat og som nedbrytningsprodukter fra aspartam kommer ikke opp i nivåer som kan føre til forgiftning. Forgiftning av aminosyre er relatert til tilskudd.

Les også Greit å vite om sukker og andre søtstoff

En genetisk sykdom gjør at noen ikke tåler aspartam

En sjelden medfødt sykdom som kalles fenylketouri (PKU), tidligere kalt Føllings sykdom, gjør at de som har denne sykdommen må holde seg helt unna aspartam. Dette er en arvelig sykdom i stoffskifet som gjør at kroppen ikke klarer å omsette aminosyren fenylalanin pga en enzymsvikt.

Dersom kosten inneholder denne aminosyren eller stoffer som omdannes til fenylalanin i kroppen, slik som aspartam, vil dette føre til fysisk og psykisk utviklingshemming.

Årlig fødes det 3-5 barn med denne sykdommen og 200 personer har PKU i Norge. Den eneste behandlingen er en streng fenylalaninfri kost livet ut. Dette inkluderer dermed produkter som er søtet med aspartam. Les mer om PKU.

Om EFSA, EUs mattrygghetsorgan

European Food Safety Authority (EFSA) er hjørnesteinen i EUs risikovurdering av mattrygghet. I nært samarbeid med nasjonale myndigheter og i åpen høring med interessegrupper, gir EFSA uavhengige vitenskapelige råd og tydelig kommunikasjon på eksisterende og nye risikoer. EFSA er et uavhengig europeisk byrå finansiert av EU som opererer uavhengig av EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs medlemsstater.

Kilder:
  • Artificial sweetener aspartame 'is safe' http://www.bbc.co.uk/news/health-25323216
  • EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS). Statement on two reports published after the closing date of the public consultation of the draft Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. 10 December 2013 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3504.htm
  • Output of the public consultation on the draft EFSA scientific opinion on the re-evaluation of aspartame (E951) as a food additive. European Food Safety Authority. EFSA supporting publication 2013:EN-523 http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/doc/523e.pdf
  • EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure. Press Release, 10 December 2013. http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm