Foto: Erik Helgeneset

Størst forskjell på fiberinnholdet. 

Havregrøt i porsjonspakninger er et bra alternativ både til frokost, lunsj og mellommat. I dag finnes det flere typer porsjonsgrøt i butikkene, både tørre og ferske. I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i tørre porsjonsgrøter.

Derfor er havre sunt

Havre er rik på betaglukaner, en type fiber som kan virke kolesterolsenkende. Betaglukaner har også vist seg å gi et stabilt blodsukker, noe som gir mindre søtsug, bedre konsentrasjon, lettere for å holde vekten, og som er en fordel for de som har eller står i risiko for å utvikle diabetes type 2. Det er altså mye bra med havregrøt!

Velger du en av porsjonsgrøtene som inneholder mest fiber, får du i deg 8-10 gram fiber. Vi anbefales å spise rundt 35 gram fiber per dag, så en porsjon fiberrik havregrøt kan dermed utgjøre en betydelig del av ditt daglige fiberinntak.

Derfor bør du spise fiber og fullkorn

Bra mat i farta

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i tørre grøter som skal tilsettes kokende vann. Alle typene passer fint både som frokost, mellommåltid, lunsj og kveldsmat. Ingen av dem inneholder veldig mye kalorier, og heller ikke så mye protein. Vil du ha et måltid som metter enda litt bedre, kan du derfor ha i for eksempel litt cottage cheese eller nøtter i grøten. Ekstra frukt eller bær gjøre havregrøt til et enda sunnere og mer komplett måltid.

3 dagers meny for deg som vil ned i vekt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnhold i tørre porsjonsgrøter som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, fiber, protein, og umettet fett de inneholder. Innholdet av fiber, protein og umettet fett har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de med lavest score får terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.