Foto: Erik Helgeneset

Over 60 % sukker i taperne.

Skal du lage konfekt eller kaker med marsipan til julen? Da bør du enten lage marsipanen selv, eller velge en av vinnerne i denne testen hvis du går for kjøpemarsipan.

Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan verken når det gjelder smak eller sunnhet. Og det er stor forskjell på hvor mye sukker og mandler de forskjellige marsipantypene inneholder.

Over 60 % sukker i taperne

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan kan være sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Men flere av marsipantypene du kjøper på rull i butikkene inneholder bare litt over 20 % mandler, og så mye som 60-70 % sukker.

Spis mandler i julen

Lag marsipanen selv

Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Slik lager du hjemmelaget marsipan

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå i jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned. Vi har latt innholdet av sukker og mandler telle mest.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har lavere total poengsum enn de som får høyere terningkast.


Testresultater

Odense Marsipan ekstra grov

odense-marsipan_ekstra_grov

Dobbelt så mye mandler og halvparten så mye sukker som taperne.

terning5

Energi: 1949 kJ (466 kcal)
Fett: 29,0 g
Mettet fett: 2,2 g
Karbohydrater: 37,0 g
hvorav sukker: 32,0 g
Protein: 12,0 g
Mandler: 57 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan

Odense Ekte marsipan

odense-ekte_marsipan

Dobbelt så mye mandler og halvparten så mye sukker som taperne.

terning5

Energi: 1943 kJ (464 kcal)
Fett: 26,0 g
Mettet fett: 1,9 g
Karbohydrater: 44,0 g
hvorav sukker: 41,0 g
Protein: 11,0 g
Mandler: 50 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan

Odense Marcipan kokos

odense-marcipan_kokos

Greit med sukker, ikke spesielt mye mandler.

terning4

Energi: 1891 kJ (452 kcal)
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Karbohydrater: 41,0 g
hvorav sukker: 34,0 g
Protein: 7,0 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan

Eldorado Marsipan

eldorado-marsipan

Mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1769 kJ (420 kcal)
Fett: 10,5 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 73,2 g
hvorav sukker: 57,6 g
Protein: 6,6 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Unil AS

Coop Marsipan

coop-marsipan

Mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1789 kJ (424 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 76,0 g
hvorav sukker: 62,0 g
Protein: 4,6 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Caldic Sweden AB

REMA 1000 Marsipan

rema1000-marsipan

Mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1772 kJ (421 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 71,0 g
hvorav sukker: 56,0 g
Protein: 6,0 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Scandibaker

Eldorado Marsipan

eldorado-marsipan_polse

Veldig mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1764 kJ (419 kcal)
Fett: 11,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 71,0 g
hvorav sukker: 70,8 g
Protein: 5,5 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Unil AS

Odense Blød figurmarcipan

odense-blot_figurmarcipan

Veldig mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1767 kJ (422 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 73,0 g
hvorav sukker: 64,0 g
Protein: 4,9 g
Mandler: 23 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan

Odense Ekte hvid marcipan

odense-ekstra_hvid_marcipan

Veldig mye sukker, lite mandler.

terning2

Energi: 1802 kJ (430 kcal)
Fett: 13,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 72,0 g
hvorav sukker: 69,0 g
Protein: 5,2 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Odense Marcipan

Foto: Erik Helgeneset
Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gSukker, gProtein, gMandler, %
Odense Marsipan ekstra grov, Odense Marcipan 1949 466 29,0 2,2 37,0 32,0 12,0 57
Odense Ekte marsipan, Odense Marcipan 1943 464 26,0 1,9 44,0 41,0 11,0 50
Odense Marcipan kokos, Odense Marcipan 1891 452 27,0 13,0 41,0 34,0 7,0 25
Eldorado Marsipan, Unil AS 1769 420 10,5 0,8 73,2 57,6 6,6 22
Coop Marsipan, Caldic Sweden AB 1789 424 11,0 1,0 76,0 62,0 4,6 25
REMA 1000 Marsipan, Scandibaker 1772 421 12,0 0,9 71,0 56,0 6,0 25
Eldorado Marsipan, Unil AS 1764 419 11,6 0,8 71,0 70,8 5,5 22
Odense Blød figurmarcipan, Odense Marcipan 1767 422 12,0 0,9 73,0 64,0 4,9 23
Odense Ekte hvid marcipan, Odense Marcipan 1802 430 13,0 1,0 72,0 69,0 5,2 25
{advpoll id='19' view_result='0' width='0' position='center'}

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.