Annonse:

Verktøy

Isotiocyanater

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Annonse:
>Isotiocyanater er svovelholdige stoffer som kan er gunstig for helsen. Vi finner dem særlig i kålplanter.

Når vi tygger brokkoli og andre typer kålplanter oppstår det en kjemisk reaksjon som danner isotiocyanater fra glukosinolater. Blant de forskjellige isotiocyanatene er det gjerne fenetylisothicyanat (PEITC) som trekkes fram og som viser lovende resultater i forskningen. Laboratorieundersøkelser viser at PEITC kan beskytte mot kreft som skyldes giftige stoffer, spesielt spiserørs-, tykktarms-, mage- og lungekreft. PEITC ser rett og slett ut til å være giftig for kreftcellene og kan føre til at celle begår "selvmord", apoptose. Selv om det er gjort flere dyreforsøk og laboratoriestudier på effekten av isotiocyanater og PEITC på kreftceller, vet vi lite om den terapeutiske virkningen til disse stoffene hos mennesker. Det finnes derfor i dag ikke grunnlag for å si om PEITC påvirker kreftrisikoen hos mennesker. Gode kilder til PEITC er særlig brønnkarse og kinakål. Husk at kinakålen smaker enda bedre når den kuttest og freses rask i woken eller lett dampkokes. Langvarig steking og koking kan derimot ødelegge de sunne stoffene i kålen.

Kommenter med Facebook

Annonse:
 
 

Lesere av denne artiklen leste også

Meld deg på vårt nyhetsbrev