Foto: Erik Helgeneset

Seier til ekte marsipan.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Det er jul, og butikkene fylles av julekaker, julegodter og marsipan. Mange har som tradisjon å lage konfekt og figurer av marsipan. En del kjøper marsipanen ferdig, mens noen lager den selv. Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan verken når det gjelder smak eller sunnhet.

Sunt, godt og hyggelig

Ikke bare er det hyggeligere å lage marsipanen selv, men det smaker som oftest langt bedre også. Og det beste av alt: Lager du marsipanen selv, kan du lage den mye sunnere enn den marsipanen du får i butikken.

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Sunt å spise nøtter?

Kjør på med mandler

Vanlig kjøpemarsipan inneholder et sted mellom 20% og 50 % mandler. Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Slik lager du hjemmelaget marsipan

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå i jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

Odense Ekte marsipan

odense-ekte_marsipan

Testens vinner! Dobbelt så mye mandler (50%) som de andre.

terning5

Energi: 1924 kJ (460 kcal)
Fett: 25,0 g
Mettet fett: 1,9 g
Karbohydrater: 44 g
Hvorav sukker: 40,0 g
Protein: 10,0 g
Salt: 0,00 g
Mandler: 50 %
Produsent/distributør: Odense

REMA 1000 Marsipan

rema1000-marsipan

Mindre mandler enn vinneren, men mindre sukker enn de andre typene.

terning3

Energi: 1772 kJ (421 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 71 g
Hvorav sukker: 56,0 g
Protein: 6,0 g
Salt: 0,05 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Scandibaker

Odense Bløt Odense figurmarcipan

odense-blot_figurmarcipan

Mye sukker og ikke spesielt mye mandler.

terning2

Energi: 1767 kJ (422 kcal)
Fett: 12,0 g
Mettet fett: 0,9 g
Karbohydrater: 73 g
Hvorav sukker: 64,0 g
Protein: 4,9 g
Salt: 0,00 g
Mandler: 23 %
Produsent/distributør: Odense

Eldorado Marsipan

eldorado-marsipan

Mye sukker og ikke spesielt mye mandler.

terning2

Energi: 1764 kJ (419 kcal)
Fett: 11,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 71 g
Hvorav sukker: 70,8 g
Protein: 5,5 g
Salt: 0,10 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Norgesgruppen

Eldorado Marsipan til kaker konfekt og dekorering

eldorado-marsipan_dekorering

Mye sukker og ikke spesielt mye mandler.

terning2

Energi: 1764 kJ (419 kcal)
Fett: 11,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Karbohydrater: 71 g
Hvorav sukker: 70,8 g
Protein: 5,5 g
Salt: 0,10 g
Mandler: 22 %
Produsent/distributør: Norgesgruppen

Coop Marsipan

coop-marsipan

Mye sukker og ikke spesielt mye mandler.

terning2

Energi: 1789 kJ (424 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 76 g
Hvorav sukker: 62,0 g
Protein: 4,6 g
Salt: 0,00 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Coop Trading AS

Odense Ekstra hvit marsipan

odense-ekstra_hvit_marsipan

Mye sukker og ikke spesielt mye mandler.

terning2

Energi: 1808 kJ (432 kcal)
Fett: 13,0 g
Mettet fett: 1,0 g
Karbohydrater: 71 g
Hvorav sukker: 68,0 g
Protein: 2,6 g
Salt: 0,00 g
Mandler: 25 %
Produsent/distributør: Odense

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gHvorav sukker, gProtein, gSalt, gMandler, %
Odense Ekte marsipan, Odense 1924 460 25,0 1,9 44 40,0 10,0 0,00 50
REMA 1000 Marsipan, Scandibaker 1772 421 12,0 0,9 71 56,0 6,0 0,05 25
Odense Bløt Odense figurmarcipan, Odense 1767 422 12,0 0,9 73 64,0 4,9 0,00 23
Eldorado Marsipan, Norgesgruppen 1764 419 11,6 0,8 71 70,8 5,5 0,10 22
Eldorado Marsipan til kaker konfekt og dekorering, Norgesgruppen 1764 419 11,6 0,8 71 70,8 5,5 0,10 22
Coop Marsipan, Coop Trading AS 1789 424 11,0 1,0 76 62,0 4,6 0,00 25
Odense Ekstra hvit marsipan, Odense 1808 432 13,0 1,0 71 68,0 2,6 0,00 25
Foto: Erik Helgeneset