Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker, men svært rik på jod!

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Mange styrer unna brunost fordi det er et pålegg med mye sukker, fett og kalorier. Men visste du at brunost er rik på kalsium, og at brunost faktisk er en svært god kilde til jod?

Noen skiver grovt brød med brunost innimellom er derfor ikke å forakte, faktisk er det å anbefale for deg som står i faresonen for å få i deg for lite jod.

Brunost mot jodmangel

I gamle dager var jodmangelsykdommer som struma utbredt blant både barn, voksne og husdyr på innlandet i Norge. Mødre som hadde struma i svangerskapet, fikk tilbakestående barn som følge av jodmangel. Fordi kuene også hadde struma, begynte man å gi jod til kuenes kraftfôr, noe som resulterte i at det ble mer jod i melken. Dermed ble jodmangel i Norge nærmest utryddet over natten.

Siden den gang har man fortsatt med å tilsette jod til kuenes kraftfôr, noe som gjør at melk og andre meieriprodukter er vår viktigste kilde til jod. Fisk og fiskeprodukter er også gode kilder til jod, særlig hvit fisk.

Men nå har jodmangel på nytt blitt et problem i Norge, antakelig fordi mange spiser lite fisk og meieriprodukter.

Får du i deg 3 porsjoner meieriprodukter per dag, noe som også er anbefalt for å sikre inntaket av kalsium, og i tillegg spiser fisk 2-3 ganger i uken får du i deg nok jod.

Brunost og fiskepinner for å øke jodinntaket

Ikke lenger jern i brunost

Mange at brunost inneholder jern, men det stemmer nok ikke. I gamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunost ble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over i brunosten under koking. Etter hvert som brunost ble industrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk var vant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper i befolkningen hadde behov for ekstra jern.

I dag er det nye regler om berikning, og derfor er det ikke lenger tillatt å tilsette jern i brunost Ja eller nei til brunost.

Rik på sukker, fett og kalorier

Selv om brunost inneholder en del viktige næringsstoffer, ikke minst jod, er det ingen hemmelighet at denne osten også er rik på sukker, fett og kalorier. For de som spiser variert, og som prøver å passe vekten, er brunost et pålegg som kan spises innimellom, men kanskje ikke på flere brødskiver om dagen. Da er det lurere å velge egg og fisk som de viktigste kildene til jod.

Har du derimot et småspist barn, som er glad i brunost, er dette pålegget et godt alternativ både fordi det får barnet til å spise opp brødskiven sin, og fordi det er en kilde til kalsium og jod.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker, protein, mettet fett, kalsium og jod de inneholder. Sukker og mettet fett trekker ned, mens protein, jod og kalsium trekker opp. Vi har latt jod telle dobbelt ettersom flere får i seg for lite av dette næringsstoffet.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik på karbohydrater, fett og kalorier.

Testresultater

Tine ekte geitost

tine-ekte_geitost

Mye jod og kalsium. Ok med sukker i forhold til de andre.

terning5

Energi: 1836 kJ (440 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 36,0 g
Sukkerarter: 29,0 g
Protein: 13 g
Salt: 0,8 g
Kalsium: 553 mikrog
Jod: 307 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Stølstype

tine-spesial_stolstype

Mye jod og kalsium. Ok med sukker i forhold til de andre.

terning5

Energi: 1836 kJ (440 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukkerarter: 34,0 g
Protein: 13 g
Salt: 1,0 g
Kalsium: 665 mikrog
Jod: 307 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine lettere Gudbrandsdalsost

tine-lettere_gudbrandsdalsost

Bra med jod og kalsium, mindre fett men mer sukker enn mange av de andre.

terning4

Energi: 1545 kJ (368 kcal)
Fett: 16 g
Mettet fett: 11 g
Karbohydrater: 43,0 g
Sukkerarter: 42,0 g
Protein: 12 g
Salt: 0,9 g
Kalsium: 594 mikrog
Jod: 189 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Lettere fløtemysost

tine-lettere_flotemysost

Bra med jod og kalsium, mindre fett men mer sukker enn mange av de andre.

terning4

Energi: 1556 kJ (371 kcal)
Fett: 16 g
Mettet fett: 10 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukkerarter: 41,0 g
Protein: 12 g
Salt: 0,9 g
Kalsium: 553 mikrog
Jod: 154 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Misværost

tine-misvaerost

Bra med jod og kalsium.

terning4

Energi: 1898 kJ (455 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 19 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukkerarter: 36,0 g
Protein: 12 g
Salt: 0,8 g
Kalsium: 560 mikrog
Jod: 177 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Gudbrandsdalsost

tine-gudbrandsdalsost

Bra med jod, en del fett.

terning4

Energi: 1869 kJ (448 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 19 g
Karbohydrater: 35,8 g
Sukkerarter: 30,7 g
Protein: 11 g
Salt: 0,7 g
Kalsium: 463 mikrog
Jod: 166 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Fløtemysost

tine-flotemysost

Bra med jod og kalsium, en del fett.

terning3

Energi: 1831 kJ (442 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukkerarter: 33,0 g
Protein: 11 g
Salt: 0,9 g
Kalsium: 545 mikrog
Jod: 135 mg
Produsent/distributør: Tine

Tine Innherredost

tine-innherredost

Bra med jod, men en del sukker og mettet fett.

terning3

Energi: 1832 kJ (439 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 39,0 g
Sukkerarter: 38,0 g
Protein: 11 g
Salt: 0,7 g
Kalsium: 475 mikrog
Jod: 125 mg
Produsent/distributør: Tine

Synnøve Fløtemysost

synnove-flotemys

Bra med jod, men en del sukker og mettet fett.

terning3

Energi: 1872 kJ (449 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 19 g
Karbohydrater: 38,0 g
Sukkerarter: 38,0 g
Protein: 9 g
Salt: 0,7 g
Kalsium: 370 mikrog
Jod: 119 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden

Synnøve Gudbrand

synnove-gudbrand

Bra med jod, men en del sukker og mettet fett.

terning3

Energi: 1855 kJ (445 kcal)
Fett: 29 g
Mettet fett: 18 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukkerarter: 37,0 g
Protein: 9 g
Salt: 0,8 g
Kalsium: 390 mikrog
Jod: 141 mg
Produsent/distributør: Synnøve Finden

Tine Bestemorost

tine-bestemorsost

Får ikke terning pga mangler innhold av kalsium og jod.

Energi: 1914 kJ (458 kcal)
Fett: 27 g
Mettet fett: 17 g
Karbohydrater: 47,0 g
Sukkerarter: 46,0 g
Protein: 9 g
Salt: 0,7 g
Kalsium: - mikrog
Jod: - mg
Produsent/distributør: Tine

Heidalsost

heimdal_ysteri-heidalsost

Får ikke terning pga manglende næringsdeklarering.

Energi: - kJ (- kcal)
Fett: - g
Mettet fett: - g
Karbohydrater: - g
Sukkerarter: - g
Protein: - g
Salt: - g
Kalsium: - mikrog
Jod: - mg
Produsent/distributør: Heidals Ysteri

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gSukker, gProtein, gSalt, gKalsium, mgJod, mikrog
Tine ekte geitost, Tine 1836 440 27 18 36,0 29,0 13 0,8 553 307
Tine Stølstype, Tine 1836 440 27 18 37,0 34,0 13 1,0 665 307
Tine lettere Gudbrandsdalsost, Tine 1545 368 16 11 43,0 42,0 12 0,9 594 189
Tine Lettere fløtemysost, Tine 1556 371 16 10 44,0 41,0 12 0,9 553 154
Tine Misværost, Tine 1898 455 29 19 37,0 36,0 12 0,8 560 177
Tine Gudbrandsdalsost, Tine 1869 448 29 19 35,8 30,7 11 0,7 463 166
Tine Fløtemysost, Tine 1831 442 27 18 37,0 33,0 11 0,9 545 135
Tine Innherredost, Tine 1832 439 27 18 39,0 38,0 11 0,7 475 125
Synnøve Fløtemysost, Synnøve Finden 1872 449 29 19 38,0 38,0 9 0,7 370 119
Synnøve Gudbrand, Synnøve Finden 1855 445 29 18 37,0 37,0 9 0,8 390 141
Tine Bestemorost, Tine 1914 458 27 17 47,0 46,0 9 0,7 - -
Heidalsost, Heidals Ysteri - - - - - - - - - -
Foto: Erik Helgeneset