Foto: Erik Helgeneset

Ikke sunnere enn vanlig knekkebrød.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Grovt knekkebrød er et sunt alternativ til lyst brød, fordi det inneholder mer fiber. Mange baker sitt eget knekkebrød, noe som gjør at de kan få et ekstra grovt og sunt knekkebrød.

Etter hvert har det kommet flere typer "hjemmebakt" knekkebrød i butikken. Dette knekkebrødet som ser hjemmebakt ut, men som er akkurat like industrifremstilt som andre knekkebrød.

Fordelen med disse knekkebrødene er at de for mange gir et lite snev av luksus, knekkebrød som er ekstra fine og som det ser ut som det er lagt ekstra mye omtanke i. 

Mindre fiber enn vanlige knekkebrød

Mange tror også at disse knekkebrødene er mye sunnere enn andre typer, noe de egentlig ikke er. Alle knekkebrødene i denne testen inneholder langt mindre fiber enn vinnerne av den "vanlige" knekkebrødtesten. Innholdet av salt er heller ikke lavere i de "hjemmebakte" typene.

Mange av dem inneholder derimot mindre karbohydrater, noe som er et poeng for alle de som førsøker å begrense inntaket av raske karbohydrater.

Les også: Er karbohydrater farlig

Knekkebrød fremfor brød

Mange får i seg altfor lite fiber, blant annet fordi de velger fint eller halvgrovt brød, fremfor grovbrød og grovt knekkebrød. Å bytte ut lyst brød med grovt knekkebrød kan være med på å øke fibertaket, noe som er gunstig både for vekt, helse og fordøyelse.

Hvis du syns at vanlig knekkebrød er kjedelig, kan du forsøke å bake knekkebrødet selv. Fordelen med hjemmelaget knekkebrød, altså skikkelig hjemmelaget knekkebrød, er at du kan droppe salt, og ha nedi massevis av sunne ingredienser som nøtter, frø, kli og havre.

Slik lager du ditt eget knekkebrød

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye protein, karbohydrater, mettet fett, fiber og salt de forskjellige knekkebrødene inneholder. Mye mettet fett, karbohydrater og salt har trukket ned, mens mye protein og fiber har trukket opp.

Vi har latt fiber og salt telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for lite fiber og for mye salt. Grunnen til at vi tok med karbohydrater, er at mange kjøper knekkebrød fordi de vil begrense inntaket av raske karbohydrater.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testresultater

sigdal_bakeri-helsprott_knekkebrod_rug_speltkli

Helsprøtt knekkebrød, rug og speltkli

En av testens vinnere! Bra med fiber, ikke for mye salt.

terning6

Energi: 1989 kJ (475 kcal)
Fett: 26,0 g
herav mettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 33,0 g
Sukker: 2,0 g
Kostfiber: 15,0 g
Protein: 20,0 g
Salt: 1,0 g
Produsent: Sigdal bakeri

mesterbakeren-knekkebrod_urter_havsalt

Knekkebrød med urter og havsalt

En av testens vinnere! Lite salt, og bra innhold av karbohydrater og protein.

terning6

Energi: 1494 kJ (359 kcal)
Fett: 19,7 g
herav mettet fett: 2,6 g
Karbohydrater: 27,8 g
Sukker: 1,3 g
Kostfiber: 9,5 g
Protein: 19,7 g
Salt: 0,9 g
Produsent: Mesterbakeren

sigdal_bakeri-helsprott_knekkebrod_urter_havsalt

Helsprøtt knekkebrød, urter og havsalt

Bra med fiber, greit innhold av karbohydrater og protein, men saltinnholdet er for høyt.

terning5

Energi: 1967 kJ (470 kcal)
Fett: 26,0 g
herav mettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 32,0 g
Sukker: 2,0 g
Kostfiber: 15,0 g
Protein: 19,0 g
Salt: 2,0 g
Produsent: Sigdal bakeri

coop-knekkebrod_bygg

Gullbygg, knekkebrød med bygg

Greit med salt og bra med fiber.

terning5

Energi: 1910 kJ (459 kcal)
Fett: 28,0 g
herav mettet fett: 3,3 g
Karbohydrater: 30,0 g
Sukker: 1,3 g
Kostfiber: 12,0 g
Protein: 16,0 g
Salt: 1,4 g
Produsent: Coop

jacobs-ekstra_grove_knekkebrod

Jacobs ekstra grove knekkebrød

Greit med salt og bra med fiber.

terning5

Energi: 1992 kJ (476 kcal)
Fett: 26,0 g
herav mettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukker: 2,0 g
Kostfiber: 13,0 g
Protein: 16,0 g
Salt: 1,7 g
Produsent: Norgesgruppen

coop-sportsknekkebrod_multikorn

Northug sportsknekkebrød, multikorn

Bra med salt og greit med fiber

terning4

Energi: 1971 kJ (473 kcal)
Fett: 29,0 g
herav mettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 33,0 g
Sukker: 1,9 g
Kostfiber: 10,2 g
Protein: 16,0 g
Salt: 0,9 g
Produsent: Coop

synnove-grovkrisp

Grovkrisp

Altfor mye salt, men greit med fiber.

terning4

Energi: 1985.5 kJ (474.1 kcal)
Fett: 24,9 g
herav mettet fett: 2,7 g
Karbohydrater: 35,5 g
Sukker: 2,7 g
Kostfiber: 12,3 g
Protein: 21,0 g
Salt: 3,4 g
Produsent: Synnøve

mesterbakeren-knekkebrod

Smakfulle og sprø knekkebrød

Bra med salt, men litt lite fiber.

terning4

Energi: 1067 kJ (302 kcal)
Fett: 24,7 g
herav mettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 26,9 g
Sukker: 0,8 g
Kostfiber: 6,8 g
Protein: 13,1 g
Salt: 0,8 g
Produsent: Mesterbakeren

coop-sportsknekkebrod_havregryn_solsikke_rug

Northug sportsknekkebrød, havregryn, solsikkefrø og rug

Bra med salt, ok fordeling mellom protein, karbohydrater, fiber og fett.

terning4

Energi: 2021 kJ (486 kcal)
Fett: 31,0 g
herav mettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 32,0 g
Sukker: 1,7 g
Kostfiber: 9,1 g
Protein: 15,0 g
Salt: 0,8 g
Produsent: Coop

helios-okologisk_speltknekkebrod

Økologisk knekkebrød

For mye salt, greit med fiber, men mer karbohydrater enn de andre.

terning4

Energi: 1909 kJ (456 kcal)
Fett: 19,6 g
herav mettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 48,4 g
Sukker: 1,3 g
Kostfiber: 10,3 g
Protein: 16,4 g
Salt: 2,0 g
Produsent: Helios

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Fett, g Mettet fett, g Karbo-hydrater, g Sukker, g Kostfiber, g Protein, g Salt, g
Helsprøtt knekkebrød, rug og speltkli, Sigdal bakeri 1989 475 26,0 3,0 33,0 2,0 15,0 20,0 1,0
Knekkebrød med urter og havsalt, Mesterbakeren 1494 359 19,7 2,6 27,8 1,3 9,5 19,7 0,9
Helsprøtt knekkebrød, urter og havsalt, Sigdal bakeri 1967 470 26,0 3,0 32,0 2,0 15,0 19,0 2,0
Gullbygg, knekkebrød med bygg, Coop 1910 459 28,0 3,3 30,0 1,3 12,0 16,0 1,4
Jacobs ekstra grove knekkebrød, Norgesgruppen 1992 476 26,0 3,0 37,0 2,0 13,0 16,0 1,7
Northug sportsknekkebrød, multikorn, Coop 1971 473 29,0 3,4 33,0 1,9 10,2 16,0 0,9
Grovkrisp, Synnøve 1985.5 474.1 24,9 2,7 35,5 2,7 12,3 21,0 3,4
Smakfulle og sprø knekkebrød, Mesterbakeren 1067 302 24,7 3,0 26,9 0,8 6,8 13,1 0,8
Northug sportsknekkebrød, havregryn, solsikkefrø og rug, Coop 2021 486 31,0 3,7 32,0 1,7 9,1 15,0 0,8
Økologisk knekkebrød, Helios 1909 456 19,6 2,9 48,4 1,3 10,3 16,4 2,0
Foto: Erik Helgeneset