Foto: Jason Cangialosi/Morguefile

Vi spiser dobbelt så mye salt som vi burde.

En gjennomsnittsnordmann får i seg rundt 10 gram salt om dagen. Anbefalingene er at vi bør holde oss på et saltinntak på under 5 gram om dagen.

Salt gir høyt blodtrykk

Spiser du for mye salt, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Høyt blodtrykk er blant annet sett i sammenheng med et høyt saltinntak, så en av de viktigste kostrådene ved høyt blodtrykk er å kutte ned på saltet.

Øker risiko for kreft

Det er også vitenskapelige holdepunkter for at et høyt saltinntak øker risikoen for kreft i magesekken. Spiser du mye bearbeidet kjøtt, som er en stor kilde til salt i kostholdet vårt, øker dessuten risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Ifølge helsedirektoratet og Matportalen.no vil en reduksjon av saltinntaket på 10-30 % kunne gi en betydelig helsegevinst.

Kutt ned på ferdigmat

De største kildene til salt i kostholdet vårt er industribearbeidete matvarer som bidrar med 70-80 % av saltet i kostholdet vårt. De som spiser mye pølser, pizza, og andre ferdigretter får altså høyst sannsynlig i seg for mye salt.

Matvarer som ellers betegnes som sunne, slik som grovt brød og fiskekaker, kan også inneholde en betydelig mengde salt. Industrifremstilt brød inneholder ofte 3-4 ganger mer salt enn brødet du baker selv.

Skal du kutte ned på saltinntaket ditt, bør du altså begynne å bake brødet selv, og lage mer mat fra bunnen av slik at du ikke får i deg så mye bearbeidet mat.

Viktig med litt salt

Natrium har en rekke viktige funksjoner i kroppen. Voksne trenger 1,5 gram natrium (3-4 gram salt) om dagen. De aller fleste får i seg langt mer enn dette.

Hvis du svetter mye, for eksempel under trening i varmen, kan du tape mye salt. Da kan det være lurt å drikke sportsdrikk etter treningsøkten slik at du får i deg litt salt. Saltet gjør dessuten at du tar opp væske bedre.

Under langvarig sykdom og/eller diaré og oppkast, kan også inntaket av salt bli for lite. I slike tilfeller er det svært viktig å fylle på med væske som inneholder både litt salt og litt sukker. Eksempler på slike drikker er eplejuice blandet med Farris.

Slik regner du ut saltinnholdet

Det er ikke alltid like lett å vite hvor mye salt det er i maten du kjøper. Noen ganger står saltinnholdet oppgitt i prosent, for eksempel 1,8 %. Det betyr at det er 1,8 gram salt per 100 gram matvare.Andre ganger står det bare natrium, og noen ganger står det salt oppgitt i gram.

Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). 1 gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium. 1 gram natrium tilsvarer 2,5 gram salt (NaCl). En teskje inneholder 7 gram salt.

Hvis du leser ingredienslisten på en matvare, og det står at den inneholder 0,5 gram natrium per 100 gram, tilsvarer altså dette 0,5 x 2,5 = 1,25 g salt per 100 gram. Spiser du 150 gram av denne matvaren, får du dermed i deg 1,9 gram salt.

Kilde: Matportalen.no