Foto: Lise von Krogh

Hva med transmaken, tungmetallene, bestanden og næringsstoffene? En kompleks matvare, men akk så deilig!

Noen av oss forbinder hval med transmak. Den tiden er forbi, hvalkjøtt de kjøper i butikken er smakfult og godt. Men bør du spise hval?

Hval har en god sammensetning av næringsstoffer

Hval er en proteinrik råvare med en sunn fettsyresammensetning. Sammenligner vi storfe med sjøpattedyret hval, kommer hval klart bedre ut. Den inneholder mye mindre mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe. Ernæringsmessig er hvalkjøtt et godt valg.

Hval kan brukes i gode gryter. Deilig mat på kalde dager. På varme dager slenger du hvalen på grillen eller spiser den rå! Husk å skjære kjøttet på tvers av muskulaturen slik at bindevevet kuttes, fordi da oppleves kjøttet mørere. Stek biffene lett på grillen eller grillstekepannen, de skal være rå i midten. Da smaker de aller best. Gjennomstekte hvalbiffer blir seige og tyngre å spise.

Men ikke hverdagskost, eller?

Hvalen er helt klart sunnere sammen med en drøss med grønnsaker enn i fløtesaus, men likevel anbefales hval spises til hverdags. Årsaken til dette er at hval inneholder miljøgifter. Dette store dyret akkumulerer miljøgifter. Desto større og eldre hvalen er før den høstes, desto ”giftigere” er den. Derfor lyder det generelle rådet at gravide ikke skal spise hval under graviditeten.

Innholdet av miljøgifter avhenger hva slags hval du spiser. Grindhval inneholder 2 mg kvikksølv pr gram kjøtt. I praksis betyr dette at så lite som noen få gram hvalkjøtt er alt du kan spise om du skal holde deg innenfor den trygge grensen for inntak av kvikksølv.

Vågehval derimot er et langt sunnere valg og inneholder i gjennomsnitt 0,25 mg kvikksølv pr. kilo kjøtt, altså tusen ganger mindre enn grindhval. Det betyr at vi kan spise vågehval som hverdagsmat fordi det generelle kvikksølvinntaket i befolkningen er lavt. Men er du gravid eller ammer, er likevel rådet å avstå fra hvalkjøt.

Hval er et vanskelig valg

Ernæringsmessig er hval helt topp, men er det moralsk riktig å spise hval? WWF sier ingenting om hval er rød, gul eller grønn fisk. Har de ikke tatt et standpunkt? Fiskerirådgiver Alf Ring Pettersen, ved Norges Naturvernforbunds Barentshavkontor, uttalte i 2005 at vågehvalen har levedyktige bestander og vil ikke trues av bærekraftig fangst. Han sa også at fiske av vågehval er mer miljøvennlig bruk av ressursene enn produksjon av oksekjøtt, Han presiserer at hval er ikke bare hval, men at det er ulike arter hval og ikke alle kan beskattes.

Greenpeace er imidlertid av annen oppfatning. De sier at vågehval er en av de mest jaktet artene i våre hav og er truet av kommersiell og/eller “vitenskapelig” hvalfangst. Den norske regjeringen har tatt et standpunkt uavhengig filmen Free Willy og sier forvaltningen er basert på vitenskapelige råd og fangstaktiviteten er underlagt et strengt kontroll- og utøvelsesregelverk.

Kilder:

Basert på blogginnlegget til Lise von Krogh Landsforvist hval. Her får du også oppskriften på Thailands biffsalat med hval