Foto: Corbis Food Perspectives

Det høye kolesterolinnholdet er ikke det verste med scampi.

Denne artikkelen kunne vært om hvor sunt det er å spise scampi. Disse store, tropiske kjemperekene inneholder nemlig kvalitetsproteiner, dvs. protein med tilstrekkelig av alle de livsviktige aminosyrene kroppen vår trenger. Dessuten er disse nærmest fett- og karbohydratfrie, og en god kilde til vitamin D, B-vitaminer, selen, kobber og fosfor. Ulempen er at ”scampi” inneholder en del kolesterol – men det er på langt nær så ille som det jeg egentlig vil frem til i denne artikkelen.

”Scampi” er rød fisk!

Men det er ikke alltid like lett å være en miljøbevisst forbruker. ”Scampi” ligger og frister i frysedisken og det står på menyen i restauranter. Men ikke kjøp denne maten om du vil ha god samvittighet når du spiser middagen din. RØD FISK er koden World Wide Fund for Nature (WWF) har satt på fisk og sjømat du bør styre unna. WWF sier dette om rød fisk:

”Disse artene er enten overfisket og/eller fanget/oppdrettet på en måte som ødelegger havmiljøet. Det finnes mange andre fiskeslag – velg en annen!”

Navneforvirring

Scampi er faktisk navnet for norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus) og må ikke forveksles med tropiske kjempereker som vi faktisk her snakker om. I dagligtale bruker vi navnet ”scampi” feilaktig om tropiske kjempereker; tigerreker (Penaeus Monodon) og Vannamei (Litopenaeus Vannamei).

“Alle spiser scampi”

Faktum er at tropiske kjempereker er en svært populær matvare i hele verden og det spises 5 millioner tonn årlig. Det er det samme som 5 000 000 000 kg og 50 000 000 000 måltider. Det betyr at alle mennesker på kloden vår kunne spise 7-8 måltider med ”scampi” i året – så fremt jeg har regnet riktig.

To tredjedeler av de tropiske kjemperekene som kommer på matfatet er fanget vilt og resten er fra oppdrett. De som fanges vilt fiskes med trål som skader koraller, havbunn og organismer som lever på bunnen. Fangsten drar også med seg andre arter. Heller ikke ”scampi” fra oppdrett er miljøriktig mat. Mangroveskoger hogges ned slik at det blir plass til flere anlegg. I følge WWF så har halvparten av mangroveskogene blitt utryddet nettopp pga. denne industrien. Og selve oppdrettet fører med seg forurensning og negativ miljøpåvirkning.

Heller norsk sjømat, enn tropisk skam-mat

Hvis du finner ”scampi”, altså tropiske kjempereker, som er miljømerket spis heller dette. Et godt alternativ er norske reker eller kamskjell – det er nemlig Grønn fisk. Mat du kan spise med god samvittighet fordi forvaltningen er god og miljøpåvirkningen liten.

Artikkelen er basert på bloggen til Lise von Krogh: Syndige scampi – historien om da jeg sluttet å spise store reker. Her får du også oppskriften på en pastarett med "grønn" sjømat.