Foto: Lise von Krogh.

Vi har rabarbradilla, men er det farlig å spise for mye?

Nå fråtser vi i rabarbra. Denne friske og ganske syrlige stilken som trenger mildt sagt «litt» sukker før den kan spises.

Innlegget er hentet fra bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

Rabarbra inneholder mye oksalsyre

Oksalsyre finnes naturlig i mange planter, f.eks. i rabarbra, spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Oksalsyre har den egenskapen at det binder mineraler som kalsium og jern. Det betyr i praksis at spiser du rabarbra med fløte, så vil noe av kalsiumet i fløten bli uttilgjengelig for kroppen. Oksalsyren binder kalsium og danner saltet kalsiumoksalat. Det betyr også at spinat ikke er en god jernkilde selv om den fysisk sett inneholder en del jern.

For friske mennesker er ikke dette farlig å spise, men har du nyreproblemer bør du ta forbehold.

Vær forsiktig med å spise rabarbra og oksalsyreholdig mat ved nyrestein

Det finnes tilfeller der personer med nyresykdom kan utvikle nyrestein som består av kalsiumoksalat. Dette trenger ikke skyldes store mengder rabarbra eller spinat, kun et normalt inntak. Oksalsyre kommer nemlig både fra mat og egen produksjon i kroppen. Sistnevnte utgjør den største andelen. Det kan likevel lønne seg å ha en oksalsyreredusert kost ved nyresykdom og nyrestein for å belaste nyrene mindre. På sidene til Oxalosis & Hyperoxaluria Foundation finner du en listen over innholdet i maten (nb. teksten er på engelsk).

Bare spis i vei!

Har du friske nyrer, og det har jo de fleste av oss, er det bare å spise rabarbra av hjertens lyst, du vil neppe klare å overdrive inntaket uansett. Dessuten er rabarbrasesongen kort.

Husk at bladene er fullstendig uspiselige, da har nemlig et farlig høyt oksalsyrenivå. For øvrig kan jeg legge til at oksalsyren påvirkes lite av varmebehandling.