Foto Thinkstock

Mattilsynet råder storforbrukere av kanel til å begrense inntaket.

Hvis du er opptatt av kosthold og helse, har du sikkert hørt at kanel er sunt. Forskning tyder nemlig på at kanel kan redusere risikofaktorene forbundet med diabetes og hjertesykdom.

Nå kan det se ut til at det likevel ikke er så lurt å spise store mengder kanel. I hvert fall ikke daglig. Kanel inneholder nemlig stoffet kumarin som kan gi skade på leveren hvis vi får i oss for mye av det.

Velg riktig type kanel

Kumarin finnes naturlig i kanel, men også andre steder i naturen. Det er kumarin som gir kanel den karakteristiske smaken og lukten som vi forbinder med kanel.

Det finnes to hovedtyper av kanel på det norske markedet: Cassiakanel og Ceylonkanel.

I Norge bruker vi mest cassiakanel, og det er nettopp. denne typen kanel som har et høyt innhold av kumarin. Ceylonkanel har derimot veldig lavt kumarininnhold. Denne typen kanel, kan du kjøpe i helsekostbutikker..

Leverskade av kumarin

Det er kjent fra studier på dyr at kumarin kan gi leverskade. Denne skaden gir ikke endring av arvematerialet, altså ikke økt kreftrisiko, og leveren kan selv reparere skaden når kumarin ikke er tilstede lenger.

Kumarin fra kanel vil derfor vanligvis være helt ufarlig selv i store doser. Problemet oppstår når man inntar cassiakanel hver dag over lang tid og leveren dermed ikke får tid til å reparere skaden.

Hva er en trygg mengde kanel?

I 2010 gjorde Vitenskapskomiteen for mattrygghet en risikovurdering av kumarin på oppdrag fra Mattilsynet.

I risikovurderingen fastsatte ekspertene i Vitenskapskomiteen at det trygge daglige inntaket av kumarin er beregnet til 0,07 mg per kilo kroppsvekt per dag.

0,07 mg/kg/dag med kumarin tilsvarer for voksne en liten teskje cassiakanel. Men siden mengden kanel leveren tåler avhenger av hva du veier, vil barn som veier mye mindre enn voksne spise mindre mengder cassiakanel daglig.

På grunnlag av denne risikovurderingen, har Mattilsynet gått ut med anbefalinger som sier at storforbrukere av kanel bør begrense inntaket.

Les rådene fra Mattilsynet på Matportalen.no

Vær obs hvis du er storforbuker

I sin risikoanalyse, kom ekspertene i Vitenskapskomiteen frem til at det kan være en
risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin.

Spesielt utsatt er ett- og toåringer som spiser havregrøt regelmessig, og barn som jevnlig drikker te som inneholder kanel. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter.

Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kosttilskudd som inneholder kanel (kaneltabletter) kan overskride grensen for inntak av kumarin som anses som trygt.

VMK konkluderte med at 1,9 dl kanelte per dag er innenfor anbefalt kumarindose for voksne. Små barn bør ikke få i seg mer enn 0,4 dl kanelte per dag.

Når det gjelder andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, fastslo Vitenskapskomiteen er det ikke grunn til bekymring for inntaket av kumarin, selv ikke i perioder hvor disse matvarene spises oftere.

Kilder:
T.Ø. Fotland et.al, Risk assessment of coumarin using the bench mark dose (BMD) approach:
Children in Norway which regularly eat oatmeal porridge with cinnamon may
exceed the TDI for coumarin with several folds, Food and chemical toxicology, Volume 50, Issues 3–4, March–April 2012, Pages 903–912, doi:10.1016/j.fct.2011.12.005
Mattilsynet:http://www.matportalen.no/matvaregrupper/tema/Diverse_retter__produkter_og_ingredienser/storforbrukere_bor_begrense_inntaket_av_kanel
Bloggen til vitenskapskomiteen for mattrygghet: http://tryggmatbloggen.com/2013/12/17/sa-mye-kanel-er-det-trygt-for-barn-og-voksne-a-spise-og-drikke-hver-dag/