Foto: Thinkstock

Beskytter mot flere sykdommer.

De siste 25 årene har det blitt forsket mye på te og viktige bestanddeler i te for å finne ut om drikken kan beskytte mot sykdom.

Mange av disse eksperimentene har gitt lovende resultater, men dessverre har ofte dosene av te brukt i laboratoriet på celler og dyr vært altfor store til å ha praktisk betydning for mennesker.

Mange stoffer som kan ha helseeffekt

Te lages av bladene på planten Camellia sinesis, en eviggrønn plante som opprinnelig finnes i Asia. Prosesseringen av bladene avgjør om teen blir det vi kaller for eksempel grønn-, svart-, hvit- eller oolong-te.

Alle disse tetypene inneholder mange aktive bestanddeler som kan være bra for helsen. De viktigste er polyfenoler, som katekiner, og koffein. Ikke alle disse molekylene tas opp like godt av kroppen, men noen kan likevel være effektive i tarmkanalen.

Grønn te inneholder mest av disse aktive stoffene og er derfor den typen te som er best studert.

Siden det er gjort så mange ulike studier på te og helse kom det i år en artikkel i tidsskriftet Annual Review of Nutrition som gjennomgår de mest robuste resultatene så langt. Hovedfunnene i denne artikkelen er oppsummert nedenfor.

Te i kreftforebygging

Det er godt dokumentert at grønn te kan virke beskyttende mot kreft i øvre tarmkanal hos mennesker, men usikkert om drikken har effekt mot tykktarmskreft. Hvor mye te som drikkes er forskjellig i alle studiene, men de fleste er gjennomført i asiatiske land der det generelt drikkes mer te enn i vår del av verden.

Effekten av grønn te ser ut til å henge sammen med om man røyker eller ikke. Mange studier viser god effekt hos kvinner, som i stor grad er ikke-røykere, eller kun blant menn som ikke røyker.

Tynn av te?

De fleste studier der grønn te eller ekstrakt av grønn te er brukt fører til lavere vekt hos deltakerne. Hvor mye av denne effekten som skyldes koffeinet i teen er usikkert. Enkelte studier viser at te-inntak er forbundet med lavere risiko for diabetes type 2, men dette er ikke studert godt nok.

Ekstrakt av grønn te selges også som slankemiddel. Disse er dessverre vist å gi leverskade hos mange og er ulovlige i flere land.

Grønn te senker kolesterolet

Det er godt dokumentert at grønn te senker det ugunstige LDL kolesterolet. Man tror at polyfenoler i teen binder fettsyrer og kolesterol i tarmen og hindrer at de tas opp til blodomløpet.

Fem til ti kopper grønn te daglig er også vist å redusere risiko for hjerte- og karsykdom. Mange studier viser også denne effekten av svart te. Om denne effekten skyldes antioksidanteffekt av teen er usikkert.

Det trengs enda studier på mennesker der man kontrollerer bedre for livsstilsfaktorer som kan påvirke resultatene, som røyking, fysisk form og kosthold. Likevel kan vi ut i fra det vi vet i dag si at å drikke grønn te hver dag er bra for helsa.

Kilde:
Prevention of chronic deseases by tea: possible mechanisms and human relevance, C.S Yang, J. Hong, Annual review of nutrition 2013.