Foto: Synøve Dreyer, Norwegian Seafood Council.

Middelhavskost kan redusere risikoen for å bli syk.

Flere undersøkelser viser at du kan få mindre betennelse, og dermed holde deg friskere, hvis du har et kosthold som er rik på omega-3-fettsyrer, frukt og grønnsaker, nøtter og helkorn og som inneholder lite raffinert korn, mettet fett og sukker. Dette er et kosthold som minner mye om middelhavskosten som har vist seg å beskytte mot kroniske sykdommer.

Professor Lynette Ferguson ved Universitetet i Auckland, sier at betennelse kan være en katalysator for kroniske sykdommer og en rekke autoimmune sykdommer, inkludert leddgikt, Crohns sykdom og type 2 diabetes.

Betennelse hos friske personer?

Fergurson leder en forskningsgruppe i New Zealand, som publiserer en ny studie i 2013. I denne studien har forskerne undersøkt om tilsynelatende friske personer hadde betennelse i kroppen, og om kostendringer gjennom 6 uker kunne redusere denne betennelsen. De målte bl.a. nivået av biomarkøren C-reaktivt protein (CRP) i blodet på deltakerne. Dette er en standardmarkør for betennelse.

Tretti friske deltagere med i utgangpunktet et ”dårlig kosthold” ble oppfordret til å kutte ut raffinert og prosessert mat og spise mer middelhavsk. Over seks uker skulle de øke inntaket av fisk, grønnsaker, helkorn og bra fett som olivenolje og avokado. De fikk et måltid med laks i uken og ble utstyrt med sunne oppskrifter. Den største forskjellen i deltagernes kost sammenlignet med middelhavskosten, var at de også skulle spise glutenfritt.

Deltagerne fikk tett eller liten oppfølging, men avla blod- og urinprøve i begynnelsen og slutten av forsøket. I tillegg skrev de en firedagers kostdagbok på slutten av perioden, besvarte spørsmål om kostholdet sitt og livsstilen sin og var med på gruppesamlinger ledet av ernæringsfysiologer.

- Denne lille studien var egentlig ment som en pilotstudie før en større studie med pasienter med Crohns sykdom og andre inflammatoriske tarmsykdommer, men resultatene fra pilotstudien viste seg å være sterkt statistisk signifikante, sier Professor Fergusson.

Mindre betennelse og endret genuttrykk

Deltagerne som ble tettest fulgt opp, viste en reduksjon i biomarkører for betennelse og at genuttrykk hadde endret seg på disse seks ukene. Dessuten ble totalinntaket av fett og mettet fett betraktelig redusert.

- Dette er oppsiktsvekkende resultater, sier Ferguson, siden studien viser at vanlige, friske personer, inkludert unge voksne, kan gjennom et sunnere kosthold påvirke nivået av biomarkører for betennelse som indikerer deres risiko for utvikling av kroniske sykdommer senere i livet.

Oppløftende for personer med kroniske betennelser

Denne pilotstudien skal lede til et større forskningsprosjekt hvor en ser på helseeffekten av å spise middelhavskosthold hos personer med inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Undersøkelser viser at det er flere ulike genuttrykk (genotype) hos personer med IBD og at disse responderer forskjellig på bestemte dietter og matvarer. Den nåværende forskningen fokuserer på den vanligste genotypen hos disse pasientene, selv om det optimale formålet må være å kunne skreddersy kosten etter mange ulike genotyper.

Resultatene er under analyse og virker ”svært oppmuntrende” avslutter Professor Ferguson.

Kilde: http://www.auckland.ac.nz/uoa/home/news/template/news_item.jsp?cid=541342