Annonse:

Kostråd ved magesår

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Magesår er vondt, men påvirkes du av maten?

Magesår er en sykdom som har vært kjent i flere tusen år. Allerede rundt år null anbefalte Aulus Cornelius Celsus lett og myk mat ved magesår og frarådet syrlig mat. I senere tid har man anbefalt melkeprodukter ved magesår fordi man har ment at melk gir en beskyttende hinne over mageslimhinnen og nøytraliserte syren. Men kan det du spiser og drikker virkelig virke inn på symptomene?

Bakterieinfeksjon har skylden

Magesår er en ubehagelig og i sjeldne tilfeller en farlig tilstand. Magesår skyldes i de fleste tilfeller bakterien Helicobakter pylori som trives i magens sure miljø, men kan også oppstå som følge av medikamentbruk. Sårene kan finnes både i magesekken og første delen av tolvfingertarmen. For å bli kvitt magesår trenger du medisiner.

Uklare studier

Annonse:
Annonse:
Epidemiologiske studier som har sett på assosiasjonen mellom magesår og visse matvarer som alkohol, kaffe, te, salt og salt mat, melk og frukt) har gitt inkonsekvente resultater. Det er også få studier som sier noe om at kosten kan påvirke tilbakefall av magesår. Det er altså ikke slik at man med sikkerhet kan si at kostholdet er viktig for å forebygge eller lege magesår.


Trygge kostråd

Kostrådene som i dag gis er har til hensikt å gi pasient en trygg, sunn og variert kost. Ved å redusere på matvarer som kan irritere mageslimhinnen kan magesåret får tid til å heles og nytt magesår forebygges. En sunn livsstil bidrar også til en sunn kroppsvekt og et sterkt immunforsvar.

  • Spis regelmessig og passelige porsjoner
  • Tygg maten godt og spis rolig
  • Unngå stekt og krydret mat, særlig chili
  • Unngå sterk kaffe og te
  • Ikke drikk alkohol
  • Ikke spis svært kald eller varm mat
  • Spis frukt, grønnsaker og bær
  • Velg grove kornvarer
  • Ikke spis for salt mat
  • Unngå mat du reagerer på

Spis grovt!

Til tross for svak dokumentasjon på at kostholdet kan virke inn på magesår, er det flere mindre studier og forskere som trekker frem den gunstige effekten av fiber. Flere mener at fiber fra frukt, grønnsaker og korn kan beskytte mot magesår, mens raffinert sukker virker tvert om. Sunne fettsyrer som du får fra fisk, oljer, margarin, nøtter, oliven og avokado fremheves også som gunstig.

Pass på magemålet

Magesår kan påvirkes av kroppsvekten. En høy BMI øker risikoen for å utvikle et slik sår. Mens fysisk aktivitet reduserer risikoen. Undersøkelser viser også at en bør være oppmerksom på vekten etter at en har hatt magesår. Behandlingen for magesår kan nemlig øke utskillelsen av hormonet ghrelin som skjerper appetitten og øker fettlagringen.

Økt kreftrisiko

Kreft i magesekken er sterkt assosiert med magesår som skyldes Helicobacter pyroli. En livsstil som er med på å forebygge kreft er svært fornuftig. Dette omfatter blant annet regelmessig fysisk aktivitet, å være røykfri og et kosthold som er rikt på grønnsaker, frukt og bær samt fullkornsprodukter

Råd for forebygging av kreft

  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
  • Spis grove kornprodukter hver dag
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør
  • Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags
  • Velg vann som tørstedrikk
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet
Kilder:
  • Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. 2011.
  • Joshi BJ. Diet in peptic ulcer: Felon or friend?. Trop Gastroenterol. 2008;29:4-5.
  • Singh N, Deb R, Kashyap PC, Bhatia V, Ahuja V, Sharma MP. Body mass index and per capita income influence duodenal ulcer healing and H. pylori eradication whilst dietary factors play no part. Trop Gastroenterol. 2008;29:26

Kommenter med Facebook

Annonse:
 
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev